Журнал Foreіgn Polіcy і благодійний фонд The Fund for Peace опублікували щорічний рейтинг найнестабільніших держав світу.
Експерти оцінили 177 країн за 12 різними показниками — безпека жителів і гостей, економічна стабільність, дотримання прав людини, свобода ЗМІ, ВВП на душу населення, охорона здоров’я, відсутність насильства, ксенофобії, злочинності. Всі показники підсумовуються, і держава, яка набрала найбільшу кількість балів, визнається найбільш нестабільною.
Найстабільніші країни світу розташовані на Скандинавському півострові — це Норвегія, Швеція, Фінляндія. У першій десятці найстабільніших країн дві неєвропейські країни — це Австралія та Нова Зеландія. Останню було визнано наймиролюбнішою країною світу в 2009 році. Чилі стала єдиною латиноамериканською країною, що пробилася до списку найбільш благополучних.
Цікаво, що у списку «провальних країн» Росія випереджає Україну та Білорусію й посідає 80-ту позицію, Білорусія — 82-гу, а Україна — 109-ту. Тобто Україна за рівнем стабільності й безпеки обганяє багату й нафтоносну РФ на 29 пунктів.
Більше того, Росію, що значно відстала від прибалтійських сусідів і навіть Білорусії, експерти розташували на межі між «небезпечною ситуацією й стабільністю».
Найкращі показники з колишніх радянських республік у Литви, Естонії та Латвії, найнестабільніші — це Узбекистан, Грузія та Таджикистан. Найнебезпечніші країни світу це Сомалі. ПАР, Чад, Судан, Зімбабве, Конго, Афганістан.
 
Москва.