В Києві вважають,що конфлікт невдовзі завершиться
Мінськ обіцяє розплатитися за поставки російського газу до 5 липня. Щоправда, спочатку, наполягає білоруська сторона, «Газпром» повинен ліквідувати свою заборгованість за транзит блакитного палива. Її оцінили в 217 млн. доларів. «Газпром» називає цей борг штучно створеним, при цьому двотижневий термін погашення боргу «Бєлтрансгазом» його не задовольняє. Вранці у вівторок компанія вирішила знизити добову норму поставок газу Білорусі вже на 30 відсотків.
Вони загрожують відбором газу з експортної труби, заявив офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов. За його словами, вчора вранці Мінськ на зв’язок не вийшов. Нібито замість цього «Газпром» одержав листа від віце-прем’єра Білорусі із загрозою розпочати відбір газу, якщо РФ і далі скорочуватиме поставки.
У Москві вже заявили, що готові задіяти транзитні потужності України для поставок газу до Європи через конфлікт із Мінськом. У свою чергу українська компанія «Укртрансгаз» підтвердила, що готова наростити транзит російського газу на Захід у разі проблем з поставками через Білорусь. Тим часом серед українських політиків і експертів особливої ейфорії у зв’язку з цією заявою не спостерігається.
«Милі посваряться — ще краще помиряться», — так оцінив ситуацію Олег Зарубінський, народний депутат від фракції Блоку Литвина. Політик упевнений, що розглядати те, що відбувається, як якусь драму взагалі не треба. «Я не думаю, що це кардинальне погіршення відносин між двома країнами, — припустив Зарубінський. — Тим більше, наскільки мені відомо, союз Росії й Білорусі ще не нівельовано. Він існує. Тому я думаю, що через якийсь час вони знайдуть компромісне рішення, тим паче ціна питання не така вже й велика».
Цю думку розділяє і народний депутат від фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко. Він упевнений, що Москва і Мінськ спроможні без будь-чийого втручання врегулювати розбіжності. «Заробляти на чужому конфлікті означає, що завтра на твоєму конфлікті з кимось хтось заробить. Я ніколи не був прихильником бізнесу на чужому горі», — підкреслив політик щодо українських перспектив збільшення обсягів транзиту. Крім того, на думку Колесніченка, причини конфлікту криються в майбутніх президентських виборах у Білорусі: «Там є якісь свої проблеми, як я розумію».
Україна, безумовно, підтримає споживачів у Польщі, Німеччині й пропускатиме ті обсяги газу, які потрібно, через свою територію, упевнений директор енергетичних програм київського Центру політологічних і економічних досліджень ім. Разумкова Володимир Саприкін: «А казати про величезні заробітки для України не доводиться, оскільки я прогнозую, що війна все-таки буде недовга, і сторони знайдуть компроміс».