З 10-ї ранку понеділка «Газпром» запровадив обмеження поставок газу в Білорусь на 15%. Згодом цей показник досягне 85%. Таких жорстких заходів було вжито у відповідь на небажання Мінська виплатити газовий борг у 200 млн. доларів, що накопичився. Під час останньої спроби домовитися білоруська делегація борг визнала, але запропонувала оплатити його товарами. Ця пропозиція викликала у президента Росії Дмитра Медведєва здивування.
У понеділок уранці Мінськ зробив останню спробу домовитися з Росією з газових поставок: у Москві відбулися переговори білоруської делегації на чолі із заступником міністра економіки Анатолієм Філоновим з керівництвом «Газпрому».
Перший заступник міністра енергетики Білорусі Едуард Товпенець раніше пояснив «Інтерфаксу», що суть переговорів полягатиме в обговоренні «націнки (на транзит газу) «Белтрансгазу» і пов’язаного із цим питання боргів «Газпрому». Однак, як стало відомо пізніше, переговори закінчилися нічим. «Білорусь визнає борг за газ, але пропонує оплату зробити машинами, устаткуванням і різними іншими товарами», — доповів президенту Дмитру Медведєву глава «Газпрому» Олексій Міллер.
Тим часом іноземні платежі можуть прийматися тільки в іноземній валюті, інакше це суперечить російському законодавству. «Газпром» нічим не може приймати оплату за борг — ні пирогами, ні маслом, ні сиром, ні іншими засобами платежів», — сказав президент. На запитання Медведєва, «що пропонує у зв’язку із цим зробити «Газпром», Міллер сказав, що «відповідно до контракту «Газпром» повинен ввести обмеження поставок газу пропорційно обсягу боргу».
«Приступайте тоді до відповідної процедури, зберігаючи взаємодію з білоруськими партнерами й спонукайте їх до виконання договору й відповідно до тих правил, які існують в «Газпрому» з іншими контрагентами», — сказав президент.
Тим часом офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов повідомив, що темпи зниження поставок газу до Білорусі залежатимуть від переговірної позиції Мінська.
Нагадаємо, на думку Москви, заборгованість виникла через те, що Білорусь в однобічному порядку в 2010 році платить за газ за ціною 2009 року — 150 доларів за 1 тис. кубометрів, у той час, як за контрактом фактична середня ціна у січні — квітні становить 174 долари за 1 тис. кубометрів. У «Газпромі» побоюються, що через ситуацію, що склалася, борг Білорусі за газ на кінець року може досягти 500—600 млн. доларів. А от у Мінську ситуацію бачать інакше: мовляв, їхній борг за газ дорівнює боргу «Газпрому» за транзит — обидва становлять близько 200 млн. доларів. У «Газпромі» цю версію назвали «невдалою спробою створити офсайд».
 
Москва.