Кожен 700-й малюк у світі народжується із синдромом Дауна. На жаль, майже 85 відсотків батьків прийняти звістку про особливість своєї дитини не можуть. І відмовляються від них ще у пологовому будинку. Ті ж, хто все-таки знаходить у собі сили змиритися і прийняти свого малюка таким, який він є, кажуть: їхні діти нічим не відрізняються від інших, хіба що є щирішими і уміють по-справжньому сильно любити.

 

У розвинених країнах діти із фізичними чи розумовими вадами мають усі шанси на повноцінне життя. Вони навчаються, працюють і навіть створюють сім’ї. Для більшості ж таких людей в Україні двері в повноцінне життя є зачиненими. Утім, перші спроби трохи відкрити їх уже робляться і в нашій країні. Так, у системі соціального захисту населення Сумської області функціонує Комунальна установа Сумської обласної ради — Сумський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів з фізичними та розумовими вадами. Всього в області налічується понад три тисячі таких малюків.

Щороку центр приймає на комплексну реабілітацію понад сім сотень дітей з особливими потребами. Серед них і ті, що мають синдром Дауна. Реабілітацію малеча проходить періодично — 2—3 рази на півроку. Спектр послуг, що надаються Центром, — широкий: є стаціонарне та амбулаторне відділення, надається консультативно-діагностична допомога, діє служба соціального патронату, психологічна реабілітація та професійна орієнтація тощо. Між тим, чи не найбільшу ставку фахівці Центру роблять на арт-терапію. Мовляв, діти з особливими потребами мистецтво відчувають і розуміють значно краще за решту. І з 2004 року, за сприяння місцевої влади, проводиться Сумський обласний інтеграційний театральний фестиваль людей з функціональними обмеженнями «Веселка». За допомогою подібних фестивалів, семінарів, майстер-класів та концертів діти-інваліди отримують можливість соціально реабілітуватися та розширити своє коло спілкування.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.