У Приморському краї Росії відбуваються загадкові події, які влада намагається не коментувати й не афішувати. Протягом місяця якісь збройні формування масово вбивають міліціонерів, інших працівників правоохоронних органів. Російські ЗМІ називають їх «партизанами», що воюють проти влади й висувають політичні вимоги.
Найдивніше, що російський обиватель ставиться до «партизанів» прихильно, зі співчуттям і навіть підтримує. «Потенціал для протесту вже дозрів, ненависть до правоохоронців, що наростає від принизливого безсилля перед ними, заливає душі росіян, штовхаючи багатьох з них на шалену, болісно зловтішну підтримку злочинців, що вбивають їх», написала впливова столична газета «Ведомости».
Місцеві правоохоронні органи вже повідомили, що банду ліквідовано, що всі її учасники або знищені, або вчинили самогубство, або здалися міліції. Виявилося, що герої народного протесту — в основному колишні військовослужбовці, солдати й офіцери елітних повітряно-десантних частин російської армії.
Попри оптимістичні заяви перших осіб держави, Росія вагітна сепаратизмом, та ще й збройним. Хтось називає «партизанів» радикалами й націоналістами, «бандитами», а деякі експерти стверджують, що «неминучість і невідворотність змін у Росії очевидна».
Лідери «партизанів» пред’явили владі політичні вимоги, які виклали у своїх «наказах» і поширили в інтернеті. Вони хотіли б відродити Далекосхідну республіку і покінчити з «національними зрадниками». Лідери партизанів випускають «воззвания» і просять народ допомагати їм одягом, продовольством та боєприпасами.
Цікаво, що в Москві спочатку офіційні особи говорили про події в Примор’ї як про розгул бандитизму й криміналітету. Але потім усе змінилося. За вказівкою Головнокомандувача на Далекому Сході армія проведе масштабні навчання «Схід-2010». Командувач військ СибВО генерал-лейтенант Володимир Чиркін заявив, що «мета цього навчання для СибВО — апробація нової організаційно-штатної структури об’єднань, з’єднань і військових частин в умовах специфіки регіону». Схоже, що «специфіку регіону» не вирішити міліцейськими операціями й до боротьби з «партизанами» підключаються збройні сили.
 
Москва.