Трав’яні пожежі, що швидко поширюються у вітряні та спекотні дні, вже стали справжньою проблемою для рятувальників Закарпаття. Тільки за одну добу вогнеборці тричі гасили загоряння сухої трави та сміття на відкритих територіях. В одному з випадків пожежа справді могла призвести до трагедії: виникла загроза перекидання вогню на розташовану поруч автозаправну станцію. Усього з початку 2014 року на території краю виникло близько тисячі пожеж, із яких понад третина — через загоряння сухої рослинності та сміття.

Окрім того, що трав’яні пожежі призводять до зниження родючості ґрунту, чадний газ, формальдегід та сажа, які виділяються при спалюванні, завдають чималої шкоди організму людини. Шлейф диму від палаючої трави або залишеної на полі соломи може поширюватися на багато кілометрів та викликати низку захворювань, зокрема органів дихання та серцево-судинної системи.

До речі, на спалювання сухої трави повинен бути дозвіл. Без нього вам загрожує штраф від 170 до 340 грн., а посадовим особам — від 850 до 1190 гривень.

Закарпатська область.