Члени Вінницької громадської організації «Батьки вбитих дітей» роками чекають, поки із засуджених злочинців стягнуть на їхню користь установлені судом грошові компенсації
Вінничанка Тетяна Кушнір, інвалід другої групи, зі сльозами на очах розповідає про вбивство її сина. 61-річна жінка є членом громадської організації «Батьки вбитих дітей». Потерпілі об’єдналися не лише задля того, щоб розділити горе. Спільними зусиллями простіше добиватися правди. Вони порушують питання про відшкодування коштів на їхню користь, установлених рішеннями судів. Стягнути їх держава зобов’язана з тих самих злочинців, але...
«Поки він у тюрмі,звідки в нього гроші?»
— Поки що я не отримала жодної копійки, — зітхає співрозмовниця. — 86329,44 гривні мають стягнути з убивці мого сина. Гроші потрібні найбільше на лікування.
Сім років минуло відтоді, коли по-звірячому сокирою вбили сина Тетяни Миколаївни — Владислава. Вбивцю знайшли. Жінка каже, він так переховувався, що навіть ходив у жіночому одязі. Нині він за гратами. «Мені кажуть, поки цей катюга в тюрмі, звідки в нього гроші? Навіщо тоді приймати рішення, яке завідомо не буде виконано? Виходить, спочатку вбивці познущалися над нашими дітьми, а тепер держава знущається над нами?»
Уже дві хірургічні операції перенесла Тетяна Миколаївна. Вона вдячна лікарям за надану допомогу. А добрим людям за підтримку. Бо грошей на лікування не має. Хворіти почала після того, як не стало сина. «Владик був моєю єдиною надією, — каже жінка. — Дуже гарно вчився в школі. На відмінно закінчив училище цивільної авіації. Служив в армії. Спочатку строкову службу, а потім залишився на контрактну. Йому було лише 28 років, коли згасла його зіронька. Вірите, після того мені самій не хотілося жити. Уже сім років минуло, як його не стало, а рана на серці не гоїться. Тільки додалося ще більше фізичних болячок. Але лікуватися нема за що. 675 гривень пенсії ледве вистачає на хліб і молоко та на те, щоб сплатити за квартиру і комунальні послуги. Вбили сина, а тепер добивають мене. Бо якби повернули гроші, то можна б хоч трохи підлікуватися. Але ж не платять. Ми й не віримо, що заплатять. Де він візьме гроші?»
Бухгалтерія не поспішає відраховувати збитки потерпілим
Тетяна Кушнір намагалася з’ясувати, чому не виконується рішення суду про відшкодування їй матеріальних і моральних збитків.
— Дуже непросто це робити, коли не маєш на руках виконавчого листа, — каже Тетяна Миколаївна. — Сім років добиваюся, щоб отримати його копію, де Верховний Суд присудив відшкодувати на мою користь за моральні й матеріальні збитки 86329,44 гривні, але так і не вдалося цього зробити.
У Староміському відділі державної виконавчої служби їй повідомили, що боржник вибув з Вінницької установи з виконання покарань до виправної колонії у Сокирянах Чернівецької області. Туди ж направлені виконавчі листи про стягнення боргу. Але із Сокирянського районного управління юстиції написали, що виконавчий лист про стягнення боргу до районного відділу Державної виконавчої служби не надходив і на контролі не значиться. Щоправда, уточнили, такий лист є у виправній колонії.
Начальник Сокирянської виправної колонії підтвердив факт отримання виконавчого листа. Уточнив дату його надходження — 23 квітня 2007 року. Але утримання коштів за цим листом не проводиться. Як сказано у листі, «у зв’язку з низькою зарплатою боржника та першочерговими утриманнями коштів за харчування та речове майно».
Коли вбивці вийдуть на волю, з ними знову доведеться судитися
У Вінницькій організації «Батьки вбитих дітей» підготували звернення до керівництва держави, депутатів Верховної Ради. Сподіваються, що, можливо, вони відреагують на нього після опублікування в газеті. З болем у серці просять переглянути схему відшкодування коштів за вбитих дітей.
«У мирний час ми залишилися без своїх годувальників, — йдеться у зверненні. — Більшість з нас люди уже пенсійного або передпенсійного віку, яких позбавили надії на допомогу у старості від своїх синів і дочок, бо нелюди звели їх зі світу. Кожен з нас пережив велике горе. І тепер ще маємо випрошувати у вбивць свої гроші. Де ж справедливість? Навіть коли вбивці вийдуть на волю, нам знову доведеться з ними судитися. Де вони візьмуть гроші? Якщо їх в тюрмах не примушують працювати, то хто це зробить на волі? Їм простіше буде те саме зробити з нами, що зробили з нашими дітьми, аніж виплачувати заборгованість.
Нехай держава визнає, що злочинці — це її люди, які навчалися і виховувалися в державних установах, такими їх виховали, то нехай візьме на себе відповідальність за їхні дії».
У зверненні вибудувана схема витрат батьків убитих дітей, точніше кажучи, названо тих, кого вони утримують і хто наживається на їхньому горі. Першими названі ритуальні служби, яким сплачено з власної кишені за поховання вбитих дітей. Далі в переліку значаться медичні установи, адвокати, яких доводилося наймати на час судових слухань. Тут же — юристи, прокурори, податкова система, вбивці утримуються в тому числі за рахунок податків батьків, чиїх дітей вони відправили на той світ.
У зверненні є ще одна схема під назвою «Хто захищає убивць?». Не секрет, що родичі злочинців правдами й неправдами шукають підхід до слідчих міліції й прокуратури, суддів місцевих, апеляційних і Верховного Суду. З хабарами не рахуються, бо ж ідеться про долю їхніх близьких людей. Не зацікавлена у наданні допомоги потерпілим і Державна виконавча служба. Наведений вище приклад з вінничанкою Тетяною Кушнір — яскраве підтвердження сказаному.
«Нехай державні чиновники не на словах, а на ділі доведуть, що вони справді захищають інтереси своїх згорьованих громадян і змінять схему відшкодування встановлених судами коштів», — йдеться у зверненні.
Вінницька область.