Над оспіваною Максимом Рильським тихоплинною Унавою вже в тридцять третій раз зібрала шанувальників творчості поета «Романівська весна». Цього разу гостей було особливо багато, адже проходив захід у рамках Шевченківського літературно-мистецького свята «В сім’ї вольній, новій».

На сільському цвинтарі лягли квіти на могили найрідніших для поета людей. Його батько Тадей Розеславович увійшов в історію як культурно-освітній діяч, етнограф. Він створив у своєму будинку в Романівці школу, де вчителював більше двадцяти років. Свічки пам’яті запалили також на могилах матері Меланії Федорівни, простої селянки з Романівки, старшого брата Богдана, який рано пішов із життя...

А потім — до Унави, до знаменитої липи, під якою Максим Тадейович кілька років працював над перекладом «Пана Тадеуша» Міцкевича. На березі лунали народні пісні, які так любив поет. Ансамблі «Гук» та «Гучок» (це вже дитячий) переконали: не бідніє талантами попільнянська земля. А як на березі Унави, де так любив рибалити поет, не пригостити гостей справжньою юшкою?

А біля музею-садиби теж лунали пісні, звучали вірші поета. Усіх пригощали джерельною водицею з Максимової криниці — це теж традиція «Романівської весни». Серед тих, хто скуштував її, голова спілки письменників Польщі Марек Важкевич та поетеса Ельжбета Мусял, гості з Македонії книговидавець Бранко Цвєтковскі та поетеса й перекладачка Віра Чорний-Меєшкова, предки якої, до речі, родом з України. Колись давно вони виїхали з території нинішньої Тернопільщини, що входила тоді до Австро-Угорщини, в Македонію, яка теж була складовою частиною цієї держави. Кордони держав відтоді не раз змінювалися, а от творчість геніїв — вічна...

Було покладено квіти до пам’ятника Максиму Рильському. Учасників свята тепло привітав заступник голови Житомирської облдержадміністрації Ігор Орлов. Голова Попільнянської райдержадміністрації Ігор Погребенник подарував музеєві автореферат дисертації свого батька про перекладацький талант Максима Рильського. Про глибинний зв’язок обох свят «В сім’ї вольній, новій» та «Романівської весни» говорив заступник голови національної Спілки письменників України Василь Шкляр, який нагадав, що Тадей Рильський ніс домовину з тілом Шевченка під час його перепоховання в Україні. А Максим Рильський, внук поета, навів інші цікаві факти. Коли музей-заповідник у Каневі видав антологію шевченкіани, Максим Тадейович зайняв у ній почесне перше місце — вміщено його виступи, статті, документальні й художні твори. Саме завдяки поету вдалося реабілітувати чавунний хрест, виготовлений і встановлений у XІX столітті на народні пожертвування на Чернечій горі — у середині XX століття комусь дуже захотілося його переплавити. Завдяки наполегливості Максима Тадейовича було створено першу в СРСР гідролісомеліоративну станцію, що допомогла зупинити наступ ярів на святе для кожного українця місце.

Онук поета Максим, правнук Назар та начальник відділу культури РДА Василь Зарічний вручили відзнаки переможцям другого творчого конкурсу «Нащадки великих українців» серед школярів Попільнянського району. Приз — книга «На білих островах», яка побачила світ сто років тому, коли гімназисту Рильському було всього 15 літ. Цієї весни вона перевидана завдяки фонду «Троянди й виноград», співзасновником якого є внук поета, і організаційній та фінансовій підтримці редакції газети «Голос України». Презентація цієї книги, до речі, вже відбулася і в Москві — в Українському культурному центрі. Провели її онуки поета Максим та Андрій, вручивши гостям примірники цієї книги. Завдяки фонду «Троянди і виноград» 35 юних переможців конкурсу «Нащадки великих українців» здійснили поїздку по місцях Лесі Українки — побували в Новограді-Волинському на Житомирщині, де народилася поетеса, та в Колодяжному на Волині, де зростала, в Луцьку. Там теж відбулася презентація репринтного видання першої збірки Максима Рильського.

І ще про одного свого земляка згадували на попільнянській землі. Коли не стало Тадея Рильського, опікуном його сина деякий час був Йосип Юркевич, земський лікар, меценат, культурно-просвітницький діяч. 24 квітня на його малій батьківщині в селі Кривому відбулося літературно-краєзнавче культурно-просвітницьке дійство «Білий міст», присвячене сторіччю пам’яті «сонячного лікаря», як називали його люди. По тому мосту бігав колись і малий Максим, майбутній поет. Його внук Максим Георгійович отримав подяку «Білий міст» від територіальної громади за свою активну діяльність.

У музеї-садибі Рильських відбулася театралізована екскурсія, пройшли літературні читання.

 

Житомирська область.

На знімку: внук поета Максим Рильський вітає переможців творчого конкурсу «Нащадки великих українців».

Фото автора.