Після прийняття Постанови Кабінету Міністрів України № 976 від 16.09.2009 року «Про затвердження Положення про державну лісову охорону» виникло запитання: «Бути чи не бути Чорноліській лісній школі?».
Довідка
Указ про відкриття закладу з підготовки спеціалістів по догляду за лісом видав 1888 року Микола ІІ. У 1918-му тут почали випускати молодших лісників. З 1929 року в закладі навчали і майстрів лісу. За часи існування його закінчили понад шість тисяч лісників.
Школа готує спеціалістів для багатьох областей країни, веде курсову перепідготовку робітників масових професій лісового господарства.
За словами завідувачки Ольги Бойчук, кілька років тому школу хотіли закрити через брак фінансування. Ситуація кардинально змінилася, коли вона стала підрозділом «Чорноліського навчально-виробничого лісового господарства». Вдалося не тільки зберегти, а й поліпшити матеріально-технічну базу.
Особливістю навчального закладу є можливість безоплатно надавати учням спектр практичних навичок.
Довідка
У 1929-му школу реорганізовано в Чорноліський лісний технікум з 3-річним терміном навчання. У 1933 році його розформували у зв’язку з відсутністю належної навчальної бази, а учнів перевели у Кам’янець-Подільський. Навесні 1946 року заклад відновив роботу. Тут почали готувати молодших лісників і бригадирів тракторних бригад. У 1955 році споруджено новий навчальний корпус, а в 1964-му — гуртожиток на 120 місць.
У школі до послуг учнів обладнано навчальні кабінети, майстерні, бібліотека з фондом 17,8 тисячі томів наукової та художньої літератури. Є тут книжки, до речі, видані за часів царської Росії. Цими раритетами користуються учні не тільки Чорноліської школи.
За останні роки капітально відремонтовано гуртожиток, котельню, частково їдальню та навчальний корпус. Побудовано спортзал.
— Чорноліська лісна школа — це гарний стартовий майданчик для тих, хто вирішив пов’язати своє життя з лісом, — запевняє начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Іван Захарченко. — Ще 15 років тому в Україні таких шкіл було п’ять, а тепер лише одна.
За словами Івана Захарченка, вельми важливо, щоб школа як регіональна база професійної підготовки і перепідготовки, база передачі досвіду і проведення важливих екологічних і природоохоронних заходів існувала й надалі.
Тим часом дефіцит кадрів гостро відчувається у Компаніївському, Світловодському, Долинському лісогосподарствах. Нині на стаціонарі у вузах навчаються 37 студентів, 48 — заочно. У лісгоспах області працюють 20 молодих спеціалістів.
Однак невисока заробітна плата, відсутність житла відлякують фахівців з вищою освітою. Багатьох на початку трудового шляху призивають до армії.
За підсумками атестації керівного складу підвідомчих підприємств та номенклатури управління, із 25 чоловік 14 атестовано за умови підвищення професійного рівня. Раніше підняти його могли саме в Чорноліській лісній школі...
Нині над розробкою обласної програми реорганізації державної лісової охорони працює комісія. Прогнози оптимістичні — через три-чотири роки в області усі матимуть фахову освіту.
Довідка
У регіоні зареєстровано 15 тисяч мисливців. Діє чотири лісові господарства. Площа мисливських угідь становить 1982,1 тис. га, працюють більше 130 єгерів. Лише п’ять осіб мають відповідну освіту. Інші — фахівці з дотичних спеціальностей — ветеринарія, лісове або сільське господарство. Відповідні кадри готують у Національному аграрному університеті, Таврійському та Запорізькому університетах. Харківський технікум готує техніків мисливствознавства, а Чорноліська школа — лісників-єгерів.
На базі Чорноліської лісної школи проводяться дні відкритих дверей, екологічні та природоохоронні конкурси. Традиційно саме тут відзначають переможців різноманітних обласних дитячих конкурсів на природоохоронну та лісову тематики.
Знам’янський район
Кіровоградської області.
На знімках: дисципліну «Таксація лісу» учні освоюють під керівництвом викладача Володимира Андрусенка; колишній працівник лісу, а нині — бібліотекар з майже 40-річним стажем Олександра Калита.
Фото автора.