За програму оновлення та будівництва основних фондів спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст Кіровоградської області на 2010—2011 роки на черговій сесії обласної ради проголосувала більшість депутатів. За їх твердженнями, на Кіровоградщині її прийняли першими в Україні, бо зрозуміли: незабаром відновлювати буде нічого.
Обсяг фінансування, необхідний для її реалізації, становить 278,9 млн. грн., в тому числі 211,7 — кошти обласного бюджету, 60,4 млн. грн. — державного, 6,8 млн. грн. — небюджетних джерел.
Про те, в якому занедбаному та зруйнованому стані часто перебувають об’єкти комунальної власності, годі й говорити.
Наша довідка 
Станом на 1 січня 2010 року до спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст Кіровоградської області віднесено 131 суб’єкт, з яких 29 комунальних підприємств, 102 установи та організації охорони здоров’я, освіти, соціального захисту, культури, фізкультури й спорту та інших сфер життєдіяльності. До неї входить 291 одиниця нерухомого майна, більшість якого потребує відповідних капіталовкладень.
Залишкова вартість основних засобів цих підприємств, установ та організацій становить 341,4 млн. грн., а їхня зношеність сягає 52,7 відсотка.
Під час обговорення цього питання голова облдержадміністрації Володимир Мовчан вніс пропозицію до проекту рішення стосовно можливості коригування фінансових параметрів програми після прийняття обласного бюджету, адже може так статися, що коштів на зазначені цілі не буде. Його позицію депутати підтримали.
Водночас голова обласної ради Микола Сухомлин вважає, що подібні програми потрібно приймати однозначно і якомога швидше.