Грізну силу водопілля вже сьогодні відчувають у поліських районах. Річка Стохід у райцентрі Любешів досягла минулорічного повеневого піку і почала підтоплювати прибережні вулиці. До абсолютного максимуму, зафіксованого 1999 року, залишилося лише 36 сантиметрів. Утім, основна маса води ще не надійшла в Стохід, і підйом рівнів може продовжуватись.

Доволі швидко піднімається вода і на Прип’яті. В селі Річиця Ратнівського району вона вже почала підтоплювати господарські споруди. В Камінь-Каширському районі через швидке танення снігу і підтоплення на автодорозі місцевого значення Щитинь—Черче—Бузаки обмежено швидкість руху транспортних засобів. Досить швидко піднімається рівень в річці Стир. Ще день-два, і вона вийде в Луцьку на заплаву. Готуючись до прийому великої води, і аби попередити затори біля мостів, третього березня тут провели загальноміську толоку з очищення берегів Стиру від повалених дерев і гілок.
А тепер про безвідповідальність. Мешканців Луцька та інших розташованих на берегах Стиру міст та сіл серйозно підвели непродумані дії власників Хрінниківської ГЕС, що в Рівненській області. Незважаючи на прохання водогосподарників Волині максимально звільнити до початку водопілля водосховище, вони, натомість, уже майже вщент заповнили його. Тож тепер воно не зможе, як в попередні роки, зрізати піки повені на Стиру.