Іван Солодкий із села Ординці на Вінниччині, якому ще недавно загрожувала ампутація обох ніг, тепер копає картоплю й допомагає онукам по господарству. У сімдесят він знову навчився ходити. Тепер діагноз лікарів — критична ішемія нижніх кінцівок, коли кров не надходить до судин і вони поступово відмирають, — в минулому. Для Івана Панасовича почалося нове життя. Стовбурні клітини зцілили пенсіонера і змусили його забути про біль. Українські медики презентують це як сенсацію й обіцяють у недалекому майбутньому лікувати цукровий діабет, цироз печінки і навіть безпліддя.
— Дід переглядав пресу й вичитав там статтю про чудодійну силу стовбурних клітин. Він мені одразу зателефонував і сказав: «Я хочу в Київ», — розповідає внучка Валентина. — Ми спочатку боялися, але дивитися, як дід сохне на очах, було боляче.
Операцію провели київські хірурги: літньому пацієнтові ввели ін’єкції стовбурних клітин, які отримують із пуповинної крові. Кажуть, їхня методика — революційний прорив у медицині. Щоправда, порятунок Солодкого — поки що клінічне випробування, яке щойно вдало завершилося. Щоб поставити такі операції на потік, потрібні будуть час та експерименти ще як мінімум на 50 добровольцях.
— Усе, що залишається після пологів — а це пуповинна кров і плацента, — повинно обов’язково зберігатися. Тим самим ми формуємо банк за своєю значущістю не менш цінний, аніж запас нафти і газу, — стверджує головний лікар Інституту клітинної терапії Юрій Гладких.
До слова, пуповинна кров збирається при народженні дитини й за потреби може бути використана в будь-який момент, у будь-якому віці для лікування. Це своєрідна страховка на всі випадки життя, що теж коштує грошей. 5900 гривень — це та сума, що йде на тестування крові від різних інфекцій та її переробку. За наступне зберігання щорічно треба віддавати близько 150 доларів.
Інша думка
Багато які ЗМІ пов’язують смерть відомих російських акторів Ганни Самохіної, Олега Янковського та Олександра Абдулова, які страждали на онкологічні захворювання, з використанням стовбурних клітин у лікуванні.
Заступник директора Інституту клітинної терапії Олександр Кухарчук так прокоментував ці публікації:
— Важко оцінювати, наскільки це правда. Я навіть не знаю, вводили цим акторам стовбурні клітини чи ні. Однак я особисто знаю людей, які працюють у Росії в галузі стовбурної клітинної трансплантації. Це видатні вчені, моральні люди, і навряд чи вони дозволили б собі ризикувати життям хоча б однієї людини.
Він також запевнив, що клітини з пуповинної крові, з якими працюють вітчизняні фахівці, рак не спричиняють.
— Ми гарантуємо, що жодна людина не постраждає від онкозахворювань від тих стовбурних клітин, які пересаджують в Україні, — зазначив професор.