Так стверджують агроспеціалісти Кіровоградщини. Під урожай 2010 року в регіоні засіяли озимими зерновими культурами площу в 431 тис. га. Погодні умови листопада—грудня минулого року були цілком сприятливими для проходження рослинами першої і другої фази загартування. На той час, за даними Кіровоградського інституту агропромислового виробництва Української академії аграрних наук, вміст загальних вуглеводів у рослинах озимої пшениці був високим, що забезпечило стійкість рослин до вимерзання на рівні 16—17 градусів морозу, а тих, що мали пізні строки посіву, — на рівні 12—14 градусів.
За словами начальника ГУ агропромислового розвитку ОДА Івана Владова, озимі зернові сформували оптимальний стеблостій і накопичили достатньо поживних речовин у вузлах кущення, що дало їм змогу протистояти несприятливим явищам зимового періоду. В період найбільшого похолодання посіви озимини були надійно захищені від дії низьких температур і за рахунок снігового покриву. Досить складні погодні умови не мали суттєвого негативного впливу на стан перезимівлі озимої пшениці, що підтверджується результатами водного відрощування рослинних зразків культури, відібраних із посівів різних строків сівби. Зрідженості та загибелі рослин не виявлено.
Водночас обласне управління АПР рекомендувало агрономічним службам агроформувань на кожному полі озимих періодично проводити обстеження стану посівів.