Президент України Віктор Ющенко підписав указ «Про створення на території Ківерцівського району Ківерцівського національного парку «Цуманська пуща». Передбачається, що він займе площу 33 475 гектарів. На визначеній території водяться зубри, олені, косулі

 

 Знаменитий цей регіон і своїми дібровами. Поруч із старожилами місцевих лісів тут ростуть і рідкісні дерева та чагарники. Цуманські ліси чи не єдине місце в Україні, де є плантація завезеної понад десять років тому на Волинь дугласії, або, як її ще називають за міцність деревини і її красиву структуру, — «хвойного дуба». Це одне з небагатьох дерев, які можуть досягати висоти сто і більше метрів.

Туристи, які приїжджатимуть сюди, зможуть милуватися прекрасними лісовими пейзажами, обривистими берегами ріки Горинь, купатись у чистих водах річечки Путилівка. Вже зараз до послуг подорожуючих є кілька обладнаних рекреаційних пунктів. В урочищі Лопатень, де в роки війни діяв партизанський загін особливого призначення Дмитра Медведєва і звідкіля ходив на бойові завдання легендарний розвідник Микола Кузнецов, розташовані меморіальний комплекс і Музей партизанської слави, а також Музей історії волинського лісу.

Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща» — третій, який функціонуватиме в області. В грудні 1983 року було створено Шацький національний природний парк, а в серпні 2007 — Національний природний парк «Прип’ять — Стохід». Їх загальна площа становить 1052 квадратних кілометри — майже п’ять відсотків території області.