За минулі вихідні сніговий покрив на Волині зріс ще на кілька сантиметрів, а запаси вологи в ньому — на двадцять міліметрів. У масштабах області це означає, що біла ковдра нагромадила ще понад 400 мільйонів кубометрів води. А загалом її запаси у снігові сягають майже двох мільярдів кубометрів. Аби було зрозуміліше, начальник облводгоспу Юрій Бахмачук наводить такі дані: річний стік усіх річок Волині разом з транзитними водами, які надходять Стиром і Західним Бугом із Львівської області, становить три мільярда кубів.
Сьогодні ніхто ще точно не скаже, коли на річках Волині розпочнеться повінь, які будуть її масштаби. Але спеціалісти облводгоспу та обласного центру з гідрометеорології намагаються якнайточніше спрогнозувати водопілля, щоб підготуватися до пропуску талих вод.
За інформацією, наданою начальником Волинського центру гідрометеорології Ростиславом Бондарчуком, зима ще нескоро покине наш регіон. Після кількох днів відлиги знову стане морозно. А кожен такий день збільшує ймовірність інтенсивного водопілля. Адже варто в середині березня подути теплим південним вітрам, випасти рясному дощу — і снігу за тиждень не стане. Ще стільки само потрібно для «розбігу» повені. Тобто вода має добігти до струмків, річок, набрати силу. Найімовірніше, повінь прийде до нас у третій декаді березня.
Найбільшу тривогу, на думку Юрія Бахмачука, викликають річки Полісся (Стир, Прип’ять, Стохід, Турія, Цир, Коростинка), які вже зараз майже по вінця наповнені водою. Ситуація ускладнюється й тим, що пропускні можливості найбільших з них — Прип’яті та Стоходу — зменшуються.
Не вистачає навіть мішків для піску
І хоча повінь — стихія, але в певних межах керована. Вирішальна роль тут належить підрозділам МНС та виробничим структурам облводгоспу. На балансі семи міжрайонних і районних управлінь водного господарства, які обслуговують 347 тисяч гектарів осушених земель, нині 48 насосних станцій, 2,7 тисячі гідроспоруд, 273 кілометри захисних дамб. Проте не вистачає коштів для ремонту насосів, а таких майже половина, на оплату електроенергії, бракує навіть мішків для піску — в області їх у запасі лише п’ять тисяч. А потрібно разів у десять більше.
Слід пам’ятати, що попереджувальні роботи на водопіллі обійдуться в десятки разів дешевше, ніж відновлювальні. А масштаби повені, за певних несприятливих обставин, можуть бути катастрофічними. Адже, якщо, приміром, станеться водопілля, що буває раз на десять років, то розливи Прип’яті та Стоходу можуть сягнути десяти кілометрів, частково підтопить райцентри Ратне і Любешів, понад шістдесят сіл.
Щоб тримати ситуацію під контролем, облводгосп здійснює обмін гідрометеорологічною інформацією з Брестоблгідрометом та Пінським підприємством «Дніпро-Бузький водний шлях». Це дасть змогу безперешкодно пропускати високі води по річках, які протікають територіями Волині та Брестської області Білорусі. На 25 лютого запланована зустріч з цих проблем фахівців цих двох областей, яка відбудеться у прикордонному селищі Ратне.
Крім того, постійно підтримується зв’язок з оперативними черговими Хрінницької ГЕС, що на річці Стир у Демидівському районі Рівненської області. На даний час запаси води у водосховищі дають змогу певною мірою зрізати пік повені й не допустити підтоплень будинків Луцька та розташованих на берегах Стиру сіл.
Для боротьби зі стихією в облводгоспі створено 40 аварійних бригад, за якими закріплено 76 одиниць техніки (бульдозери, екскаватори, автомашини).
— Багато залежатиме і від небайдужої позиції населення, депутатів місцевих рад, міських та сільських голів, — переконаний Юрій Бахмачук. — Треба своєчасно очистити всі труби під переходами та переїздами, кювети, організувати стік з понижень. Комунальні служби повинні почистити зливову каналізацію, посилити контроль за роботою очисних споруд, шляховики — стежити за станом мостів, рятувальники — створити аварійний запас матеріалів, інструментів, підготувати техніку для відкачування води з підвалів і затоплених господарств.
Сьогодні ще можна вплинути на цю ситуацію. Тому голова Волинської ОДА Микола Романюк у середині лютого звернувся до Кабінету Міністрів з проханням виділити кошти на проведення протипаводкових робіт.
Волинська область.