На вартість хліба і виробів з борошна вплинули об’єктивні чинники — зростання вартості борошна, електроенергії, збільшення споживання газу у зв’язку з погодними умовами. Крім того, як підкреслює І. Фурманов, ситуація з підвищенням цін на хліб є проблемою не лише для Кіровоградщини. Таке само спостерігається в одинадцяти областях України. Причини підвищення ціни на соціально значущі сорти хліба саме «Кіровоградським хлібозаводом», найпотужнішим виробником цієї продукції в області, буде з’ясовано після проведення відповідного аналізу. Однак, наприклад, про підвищення цін на масові сорти хліба — «Деснянський» та «Український житньо-пшеничний» — інспекція дізналася постфактум. «Цього року вперше ми дізналися про підвищення в той само день, коли воно відбулося. Завдяки моніторингу. Раніше між «Кіровоградським хлібозаводом» та адміністрацією області щодо цін стосунки були більш довірливими», — зазначив Ігор Фурманов. У відповідь на свій запит інспекція отримала документ, який повідомляв, що причинами підвищення ціни стали: зростання цін на борошно першого та другого сортів, електроенергію та збільшення споживання газу в зимовий період. Відтак рентабельність із 4 відсотків, задекларована в лютому минулого року, знизилася на початку нинішнього до від’ємної. Наразі цей показник декларується виробником на рівні 2,7 відсотка.
Що ж примусило переглянути ціни на цукор? На думку керівника інспекції, до об’єктивних чинників, які вплинули на підвищення вартості саме цукру, можна віднести зменшення в минулому році посівних площ цукрового буряку, його врожайності і, відповідно, кількості виробленої вітчизняними цукрозаводами готової продукції.
Вплинуло на вартість солодкого продукту здорожчання пально-мастильних матеріалів, добрив, посівного матеріалу тощо. Проте, навіть зважаючи на всі наведені вище чинники, реальна вартість цукру в роздрібній торгівлі з урахуванням 15-відсоткової торговельної надбавки не повинна була б перевищувати економічно обґрунтовані 9 гривень за кілограм, і аж ніяк не мусила «злітати» до 11 гривень — вважають в інспекції.
Сьогодні, як завжди, інспекція з контролю за цінами активно виявляє факти незаконного порушення підприємствами торгівлі області норм торговельних надбавок, вживає належних заходів у напрямі недопущення необґрунтованого підвищення цін на харчові продукти, насамперед першої необхідності — запевняє Ігор Фурманов.