«Жива традиція» — так називається персональна виставка рушника та костюма відомої черкаської мисткині Олександри Теліженко, що нині експонується на Арбаті, в Культурному центрі України в Москві.

Уже п’ятнадцять років творча майстерня Олександри Теліженко створює неповторні, високоестетичні вироби, оздоблені ручною та машинною вишивкою. «Полотняний літопис» черкаських майстрів, виготовлений на основі авторських ескізів, — самобутнє явище в мистецькому житті України. Він повертає до сакральних коренів народних традицій — від Трипілля, козацької доби до сучасного осмислення духовних скарбів пращурів.

Дивовижні рушники Олександри Теліженко «Українонько моя», «Шлях аріїв», «Роксолана», «Вогонь душі Тараса», «Зоряний клич», панно «Любов вселенська», «Золотий тризуб», стилізоване українське вбрання викликали у відвідувачів виставки велике зацікавлення і захоплення. Особливу увагу привернула фотокопія Рушника національного єднання, ескіз якого створила Олександра Теліженко, а вишивали всенародний оберіг майстри з усіх куточків України.

Належно оцінили виставку московські мистецтвознавці. Марина Галкіна, завідувачка кафедри народних художніх ремесел Московського держуніверситету, Лариса Рубцова, доцент кафедри художнього текстилю Московської художньо-промислової академії, Рамазан Абдулатіпов, професор, ректор Московського інституту культури та мистецтв й чимало інших відзначили самобутню манеру Олександри Теліженко, високу техніку виконання її робіт, народно-модерновий стиль.

— Вишитий рушник, — сказала на відкритті виставки її автор, — це давній народний оберіг і наш національний літопис. Його корені такі глибокі, що сягають тисячоліть. Рушник — це живий організм, який створює навколо себе енергетичне поле і гармонізує життя.

А ось що сказав голова Товариства української культури «Славутич» у Москві, доктор медичних наук Василь Антонів: «Рушник — це уособлення України. Не можна уявити нашу Батьківщину без пісні та вишитого рушника. Я глибоко вражений побаченим на виставці, низько вклоняюся її авторові за збереження і розвиток народних традицій, за натхненний національний дух!»

Привітав героїню вечора Надзвичайний і Повноважний Посол України в Російській Федерації Костянтин Грищенко.

Черкаська область.

Фото Тараса ТЕЛІЖЕНКА.