У найбільших нерестовищах центральної частини Кременчуцького водосховища, розташованих в урочищах Очеретяне та Байкал, масово гине риба.
— Через зниження рівня води в осінній період, — коментує ситуацію державний інспектор головного управління держрибохорони в Черкаській області Юрій Трофименко, — мальки риб опинилися на мілині відрізаними від Кременчуцької водойми. — На одному квадратному метрі ми нарахували до 400 штук загиблих мальків сазана, сома, судака, щуки, ляща. Торік ми втратили через задуху понад 30 тонн риби. Цієї морозної зими, коли крига у нерестилищах сягає товщини 15 сантиметрів, ці збитки будуть набагато більшими. За нашими підрахунками, загинуло вже близько 7 тонн риби. Втрати рибного господарства становлять понад 2,5 мільйона гривень.
Аби зарадити щорічному лихові, пояснюють рибінспектори, необхідно прорити рів, котрий з’єднав би 300-гектарні нерестилища з водосховищем. На днопоглиблювальні роботи держава виділила 100 тисяч гривень. Уже виготовлено й відповідну проектну документацію. Ось тільки дві сільради, села Леськи та Червоної Слободи, не дають згоди на поглиблення урочищ.