У черкаських супермаркетах черги. Це там, де ще «дають» цукор. В інших магазинах пенсіонери терпеливо чекають, коли привезуть «по сім двадцять». Однак у мережі «Сільпо» солодкого піску немає вже третій день, а в магазинах «АТБ» — більше тижня.
Адміністратори торговельних закладів пояснюють, що цукру немає й на складах. Роздратовано додають: «Знищили свої заводи, а тепер нас запитуєте...»
Крім того, різко подорожчали молочні продукти. Ще зовсім недавно літр молока коштував у магазині п’ять з копійками. Тепер — 6,89. Захмарних цінових висот сягнув твердий сир — по 60 гривень за кілограм.
Раптове здорожчання молочної продукції у Черкаському обласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету України пояснюють підвищенням з кінця минулого року закупівельних цін на сировину. Якщо у середині 2009 року молоко в селян переробники купували за 1 гривню 40 копійок, то тепер — 2,80.
Утім, ця плата зовсім не влаштовує селян. Поголів’я худоби в особистих господарствах продовжує зменшуватися. «З 860 голів корів, які утримували жителі села ще зовсім недавно, — констатує сільський голова Шевченкового Звенигородського району Михайло Падзіна, — залишилося менше півсотні...» В цілому в області кількість дійної череди зменшилася на три тисячі голів.