Схоже, 25-градусні морози, сніг та ожеледиця впливають на кіровоградські ціни більше, ніж криза. З цієї причини один із «стратегічних» продуктів харчування місцевого виробництва — картопля — сягнув 5 грн. за кг. І, з усього видно, це не межа.
Традиційно «в ціні» часник, майже скрізь його почали продавати не кілограмами, а упаковками: за сіточку з трьома головками — 5 грн. Кілограм у такому разі «потягне» на 30 — 40 грн.
Хвилювання кіровоградців з приводу того, що вітаміни у вигляді овочів та фруктів стануть недоступними, на щастя, виявились безпідставними. Щоправда, лимони дружно перейшли на вищий ціновий щабель — 15 грн. за кг. Яблучний діапазон — від 5 до 8 грн. Цибулю краще купувати сітками — тоді вона обійдеться у 4,5—5 грн. за кг. Інакше — не менше шести.
Шокують ціни на тверді сири. Хоча вони мають чи не найширший ціновий діапазон серед усіх продуктів харчування, але подорожчання спостерігається на всіх його рівнях. Популярний «російський» уже перескочив за п’ятдесят гривень.
Щодо цукру, то в торговельній мережі знайти його дедалі важче навіть за ціною 8,65—8,75 грн. за кг. І твердження про те, що за кризами та виборами владі таки «не до солодкого», отримує життєве підтвердження. Дехто із сільгоспвиробників, які традиційно вирощували цукрові буряки, сьогодні вже замислюється: чим, у разі чого, замінить відведені під нього площі. Адже може так статися, що на Кіровоградщині переробляти цукрову сировину не буде кому. Тим часом зроблені раніше солодкі запаси потихеньку тануть...
Втішає те, що майже стабільно тримаються ціни на крупи. Так само їх можна придбати на оптових ринках та в спеціалізованих, фірмових торговельних точках по 1,9—2,2 грн. (перлову, пшеничну, ячмінну, решта — відсотків на 10 дорожчі). Рис також тримається старих цін.
Щодо курячих яєць, то тут виручають спеціалізовані підприємства з їх виробництва та точки продажу найнеобхідніших продуктів харчування обласної споживчої кооперації. Разом їм вдається утримувати ціну за десяток «заводських» на рівні — 7,2—7,5 грн. За домашні ціна перейшла за 10 грн.
Покупці зі спорожнілими за свята гаманцями дедалі частіше оминають м’ясні ряди. Заповзятливі бабусі, для яких свинина по 40—50 грн. — неприпустима розкіш (як і більш-менш нормальна ковбаса), приходять на базари ближче до вечора. Тоді стомлені та замислені («Куди подіти залишки непроданого?») реалізатори можуть відпустити на холодець чи борщ свинячі ніжки й голови по 5 грн. за кг і навіть дешевше.
Що почім на Кіровоградщині (у гривнях)
хліб (батон «Нива») — 2,8
молоко (літр) — 4,5—5
борошно (кг) — 2,5—3
масло вершкове (кг) — 25—65
сметана (літр) — 15—20
сало (кг) — 20—35
м’ясо, свинина (кг) — 30—50
м’ясо, яловичина (кг) — 30—55
олія нерафінована (за літр) — 8—9
яйця (десяток) — 7—10
цукор (кг) — 8,5—8,8
картопля (кг) — 5
морква (кг) — 7
буряк (кг) — 5
яблука (кг) — 5—7.