У рамках заключного етапу фестивалю мистецтв України відбувся творчий звіт професіональних та самодіяльних артистів, майстрів народної творчості Черкащини.
Звітували в рідних стінах — на сцені Палацу культури «Дружба народів» черкаського акціонерного товариства «Азот». Через негоду та інші труднощі звітний концерт перенесли із столичного Палацу «Україна» до Черкас.
Й це цілком виправдало себе. У мистецькому заході «Тії слави козацької повік не забудем» взяло участь понад півсотні творчих ансамблів і гуртів, кілька десятків майстрів декоративно-ужиткового мистецтва. Працювали виставки, майстер-класи з гончарства, народної ляльки та вишивки, різьби по дереву, лозо- і соломоплетіння. Вирував фестиваль хліба «З ланів Шевченкового краю». Притягувала до себе культурологічно-туристична виставка «Золота підкова Черкащини».
Учасників і гостей дійства привітав Президент України Віктор Ющенко. Він подякував землякам Тараса за збереження національної пам’яті, мистецької спадщини і вручив групі аматорів почесні державні нагороди й відзнаки.
Відкрили творчий звіт, присвячений 360-річчю утворення Української козацької держави, хорові колективи козацької пісні. Це самобутні чоловічі гурти: «Гайдамаки» із Шполянського районного будинку культури, «Гонта» з Уманського держуніверситету, «Калниболотський курінь» та «Гайда» з Катеринополя, «Побратими» з Городища, «Заграва» зі Сміли, «Ордана» з Тального, «Заспів» із Звенигородки. Глядачі гаряче аплодували неповторному, співучому, завзятому лицарству. А коли сцену заповнили артисти капели бандуристів об’єднання художніх колективів Черкаської облради та уславленого Черкаського академічного заслуженого українського народного хору і до сучасників звернувся сам гетьман Богдан Хмельницький (народний артист України Віктор Семененко) — глядацька зала на одному подиху слухала слово державотворця.
Різнобарвним був фольклорно-етнографічний блок — «Рушник і пісня — долі обереги». На Черкащині — понад сто самодіяльних ансамблів, що пропагують народну пісню і танець, звичаї та обряди. Близько 50 колективів мають почесне звання народного та зразкового. Кожен аматорський гурт черпає наснагу з джерела народної творчості свого села чи містечка й кожен має свою, неповторну «перлинку». У чигиринської «Козачки», якою керує заслужений працівник культури України, легендарна 85-річна Марія Орленко, піднесено звучать мотиви кохання і вірності української дівчини та жінки-козачки. Народний вокальний ансамбль з міста Тального «Оріяни» славить хліборобську працю і ремесла. Фольклорно-автентичні гурти «Криниця» та «Степовичка» з Чорнобаївського району тяжіють до ліричних та жартівливих пісень, гумористичних побутових сценок. Знавці веснянок та подолянок — народний аматорський колектив «Придани» з Драбівщини.
Справжнє захоплення глядачів викликав виступ фольклорно-обрядового гурту «Надія» з села Пастирського Смілянського району. Старші учасниці мистецького колективу і молодь показали обряд народного весілля: зі старостами, бояринами, світилками, дружками, свашками, з гільцем, короваєм ще й приданим. Весільні пісні, танці, жарти, блискуче виконані «Надією», повернули багатьох у світ сільського дитинства, в ту незрівняну казку, коли такі барвисті дійства відбувалися кожної призначеної для весілля неділі.
Вірою у завтрашній день України надихнули студентські та дитячі колективи. Зразковий ансамбль танцю «Дружба» обласного Центру народної творчості та культосвітньої роботи, дитяча вокальна студія «Сузір’я» Центру дитячої та юнацької творчості, народний ансамбль танцю «Черкащанка» Черкаського національного університету, зразковий ансамбль гармоністів Жашківського районного будинку культури та інші колективи показали високий виконавський рівень, мистецький смак і молодече завзяття.
Апофеозом концерту стала пісня «Реве та стогне Дніпр широкий». Її з великим натхненням виконали всі хорові колективи—учасники звіту. Зала слухала і співала разом з артистами стоячи. Цей порив, духовне єднання і піднесення стали найвищою оцінкою підсумкового концерту черкащан.
На знімку: фрагмент народного весілля у виконанні гурту «Надія» зі Смілянщини.

Фото автора.