Учора на Чернечій горі у Каневі голова Черкаської ОДА Олександр Черевко, громадськість області та делегації національно-патріотичних організацій з Києва поклали квіти до меморіалу Герою України Олексі Гірнику. Відправили панахиду.
Тридцять один рік тому, 21 січня, напередодні 60-ї річниці проголошення Центральною радою Універсалу про самостійність України, нічний морок Чернечої гори осяяв живий факел. На знак протесту проти колоніального становища України, національного гніту і зросійщення народу біля могили Тараса Шевченка акт самоспалення здійснив український патріот, багаторічний політв’язень Олекса Гірник з Калуша, що на Івано-Франківщині.
Радянські спецслужби та міліція робили все, щоб про жертовний подвиг Олекси Гірника не дізналися не тільки за кордоном, а й у країні. Однак канівцям стало відомо, що сталося вночі 21 січня 1978 року на найвищій духовній вершині України. Понад 900 листівок-протестів борця за національну свободу, розкиданих ним по Чернечій горі, потрапили не лише до репресивних органів, а й знайшли надійний сховок у кількох канівських родинах. Кожного січня на місці загибелі Олекси Гірника чиясь дбайлива рука клала на білий сніг кетяг червоної калини...
Після проголошення незалежності України обабіч могили Тараса Шевченка, де полум’ям спалахнула душа Олекси Гірника, посадили кущ калини. Згодом меморіальна дошка засвідчила про подвиг, здійснений на Чернечій горі. У січні 2007 року Президент України Віктор Ющенко присвоїв Олексі Гірнику звання Героя України (посмертно). Цю нагороду прийняв син патріота, Євген Гірник, народний депутат України. Минулого року на місці самоспалення урочисто відкрито пам’ятний знак. Молодий український скульптор Адріан Баловий, як уособлення тоталітарної системи, викарбував камінь з гострими краями. Граніт зсередини розриває полум’я-свіча, яку загасити вже не вдасться нікому.
На знімку: панахида по Олексі Гірнику біля меморіального знаку на Чернечій горі.
Фото прес-служби облдержадміністрації.