В Луцьку на вулиці Івана Франка, на місці колишнього кладовища XV—XX століть, розпочалися археологічні розкопки. Пов’язані вони з майбутнім будівництвом на цьому пагорбі храму Незалежної православної релігійної громади Христового Воскресіння.
 Оскільки цей пагорб на межиріччі Стиру і Яровиці був заселений ще в прадавні часи, то пошуковці з ДП «Волинські старожитності» розраховують на цікаві знахідки. Їх інтерес підсилює ще й та обставина, що з середини XVІ cтоліття на цьому місці діяла Воскресенська церква, яка відома тим, що її парафіяни найревніше в Луцьку відстоювали православну віру від наступу уніатів.
Поки що серед знахідок археологів в основному монети XV—XX cтоліть, а ще кістяки людей. І це не дивно, адже кладовище остаточно закрили лише 1987 року. Певну частину поховань було перенесено на діючі кладовища, але більшість могил просто зруйнували. Тож поява на Яровицькій гірці археологів викликає в лучан подвійне почуття. Надто вже поспішно у нас починають зводити на могилах споруди.
 
Волинська область.