Ще в середині 90-х років минулого сторіччя американські вчені знайшли доказ того, що мозок жінки й мозок чоловіка працюють по-різному. Завдяки картині, отриманій за допомогою магнітного резонансу, дослідники побачили, які ділянки мозку обстежуваних активні під час виконання тестів.
Зокрема, вони помітили, що під час підбору слів «у риму» у чоловіків значно більше задіяна в роботі ліва півкуля, а у жінок працюють обидві. Пропорції, вимірювані в пікселях, тобто найменших елементах електронної моделі мозку, показують, що в чоловіків активніше діє ліва півкуля — 11 пікселів, права ж — більш ніж удвічі пасивніша: тільки 5 пікселів. У жінок ця пропорція становить відповідно 9 і 12 пікселів, з перевагою активності правої півкулі.
Треба зазначити, що перші такого роду дослідження проводилися ще в середині ХІХ сторіччя. Хлопчики, зазвичай, значно перевершують дівчинок в абстрактній математиці. У чоловіків — краща координація рухів, вони здібніші в читанні карти. Проте жінки краще реагують на почуттєві імпульси й легше орієнтуються в тестах на словесну точність. Дівчатка раніше починають говорити й писати, орфографія й граматика завдають їм менше турбот, ніж хлопчикам.
Жіночі й чоловічі характеристики розуму й особистості чітко залежать від гормонального рівня. У жінки з рівнем чоловічого гормону тестостерону вище середнього для своєї статі — скоріше чоловічі риси характеру й тип світосприймання.
Відкриття неврологічних розбіжностей між статями в 60-ті роки минулого сторіччя збіглося з періодами, коли в суспільному й політичному житті ці розходження категорично відкидалися. Тим часом клінічні спостереження показували, що мовні функції в чоловіків більш пов’язані з лівою півкулею. Чоловіки з ушкодженою лівою півкулею частіше, ніж жінки, страждали від афазії.
Американський психолог Герберт Ландселл дійшов свого часу висновку, що в жінок мовні й просторові здібності контролюються обома півкулями мозку, а в чоловіків кожна із цих функцій має свою певну локалізацію. В правій півкулі — просторові здібності, у лівій — мовні. У жінок менше виражені розходження функцій лівої й правої півкуль, зате мозок чоловіків більше, скажемо так, спеціалізований. Ліва півкуля мозку чоловіка обслуговує вербальні функції, права — візуальні. Міркуючи над абстрактними проблемами, чоловік використовує праву півкулю, жінка — обидві.
Однак варто зазначити, що суспільний аспект аргументації розходжень у здібностях між чоловіками й жінками все ж змусив дослідників до деякої стриманості при оприлюдненні своїх висновків.