Про ефективне використання сміттєзвалищ, зокрема вже законсервованих, вкотре заговорили на Кіровоградщині. Цього разу під час зустрічі керівництва облдержадміністрації з представниками компанії «Озон Інвестмент» («Ozone Іnvestment» LLC, дочірнього підприємства Global Health Fіnancіal Resolutіon Servіces B. V., заснованого в Нідерландах).

Компанія займається видобутком біогазу на сміттєзвалищах, який переробляє в чистий метан, а за рахунок його спалювання отримує електроенергію. Після цих робіт сміттєзвалище консервується і більше не несе екологічної загрози, стверджує керівник «Озон Інвестмент» Томас Бретшнейдер.

Він зазначив, що Кіровоградщина приваблює іноземців високим рівнем інвестиційного потенціалу. А найперспективнішим напрямком двохсторонньої співпраці є саме розвиток альтернативної енергетики. Адже видобуток біогазу на полігонах твердих побутових відходів дає можливість не лише виробляти електричну та теплову енергію, але й зменшити викиди отруйних речовин в атмосферу.

Основні умови подальшої роботи — загазованість полігонів твердих побутових відходів, наявність інфраструктури та ліній електроенергії. Вони також мають бути повністю або частково законсервованими. У регіоні ж зацікавлені залучити інвесторів і до розробки сміттєзвалища обласного центру, яке, за словами директора департаменту житлово-комунального господарства ОДА Ольги Довжук, хоч і не може бути закритим через відсутність місця для нового полігона, проте експлуатується більше 50 років.

Варто нагадати, що в області такі питання порушуються постійно. У регіоні налічується 413 полігонів та звалищ, тож співпраця, якщо така матиме місце, була б дуже своєчасною й актуальною. На жаль, жоден із попередніх проектів так і не був втілений в життя. На заваді завжди ставали бюрократичні перепони, і інвестори втрачали зацікавленість у співпраці. Хочеться сподіватися, що навчені енергетичною кризою цього разу місцеві чиновники співпрацюватимуть з більшим бажанням.

Принаймні голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко пообіцяв черговим інвесторам надати необхідну допомогу в реалізації проекту.

Найперше тим потрібна детальна інформація про мережу полігонів ТПВ, а після розвідки — сприяння у виділенні земельної ділянки на полігоні для розміщення модульного генератора, а також посередництво у вирішенні проблем із місцевими енергетиками стосовно підключення до електромереж.

У Кіровоградській області компанія готова вже в березні розпочати бурильні роботи та провести дослідження вмісту газу і його об’ємів. Нині її представники оглянули полігони в Олександрії та Кіровограді.