До редакції потрапив рапорт від артилеристів, які воюють у районі Дебальцевого. Напевне, бійці вже втомились шукати правду в штабах, тому й звернулись до нашої газети. До речі, матеріал про них «Арта, або Чому терористи наших артилеристів у полон не беруть» був надрукований у газеті за 21 лютого 2015 року.

Командиру 44-ї окремої артилерійської бригади полковнику Олегу Лісовому
Особового складу 2-ї батареї 1-го дивізіону

РАПОРТ

Вважаємо за необхідне довести до вашого відома інформацію про стан справ, що склався на вогневій позиції в підпорядкованому вам підрозділі, — 2-й батареї 1-го гаубичного дивізіону.
Перше. Бліндажі, в яких ми живемо, в результаті стрільби та обстрілів наших позицій поступово обсипаються та перебувають в аварійному стані. Коли вони будувалися, командування не забезпечило нас жодним матеріалом для їх перекриття. Ми змушені були самостійно вирізати сусідні посадки. Більше того, командиром дивізіону не було доведено до нашого відома принаймні про ймовірність того, що в цих бліндажах ми розміщуватимемося на постійній основі.
16 січня позиції нашої батареї були обстріляні з БМ-21. Снаряд влучив у бліндаж обслуги 6-ї гармати та вбив чотирьох наших товаришів. Після цього стало очевидним, що бліндажі є ненадійними. Це розцінюється нами як байдужість та халатність з боку військового командування.
Станом на сьогодні ми не міняємо позицій, і обстріли стають дедалі частішими.
Друге. Заробітна плата нараховується малими частинами та зі значними затримками. Для прикладу, заробітна плата за листопад почала нараховуватися лише з 24 грудня, а за грудень — 26 січня, 6 та 9 лютого. При цьому вище керівництво держави повідомляє про своєчасне та повне грошове забезпечення Збройних Сил. Це означає, що провина за затримки у виплаті заробітної плати лежить на командуванні нашого військового підрозділу.
Третє. Ви не забезпечили наше право на відпустку, передбачену законом. З боку командування це було обґрунтовано технічною неможливістю поставити печатку військової частини на відпускних документах. Провину за це ми покладаємо безпосередньо на вас, оскільки печатка у вашому розпорядженні.
Натомість, як сумнівна поступка командування тим, хто найбільше потребує поїздки додому, було запропоновано писати заяви про короткострокові відпустки за сімейними обставинами. Нами це, знову ж таки, було розцінено як халатність або небажання командування забезпечити законні права особового складу.
Враховуючи вищезазначене, а також незадовільний стан військової техніки та гармат, що погіршується з кожним днем, наполягаємо на виконанні ваших обов’язків із підтримання боєздатності військового формування та проведення ротації в найкоротші терміни.
Просимо не розцінювати цей рапорт як прояв слабкості чи відсутність патріотизму. Такі звинувачення будуть справедливими, коли особовий склад через фізичне та моральне виснаження самовільно залишить вогневу позицію і ви відповідатимете за втрату бойового підрозділу.
У разі якщо наші погляди на ситуацію відрізняються, ми вимушені будемо звертатися до засобів масової інформації. Тоді, за їх посередництва, нас розсудить суспільство.
Відповідь із конкретними термінами проведення ротації пропонуємо спрямувати нам протягом п’яти днів з моменту отримання цього рапорту. У разі неотримання відповіді копії рапорту будуть розіслані журналістам.
Рапорт складено 11 лютого 2015 року.
Особовий склад 2-ї батареї 1-го дивізіону.
Усього 52 підписи.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Офіціної відповіді військовики досі так і не отримали, тому редакція газети друкує цей рапорт без змін.