Доволі емоційно, але й конструктивно минулого тижня в місті Коростені за ініціативи народного депутата України від Блоку Петра Порошенка Володимира Арешонкова пройшли публічні громадські обговорення на тему: «Сучасний стан, проблематика та актуальні завдання з подолання наслідків Чорнобильської катастрофи». До участі в обговореннях прибули запрошені — керівництво Житомирської області та представники районів, постраждалих внаслідок вибуху ядерного реактора в Чорнобилі, голови держадміністрацій та рад, керівники підрозділів РДА, керівники громадських організацій, преса та телебачення.

У ході заходу за участі керівника Департаменту Міністерства соціальної політики України Сергія Подорожного, голови підкомітету Верховної Ради України з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Ярослава Москаленка, народного депутата України ІІІ скликання, відповідального секретаря Союзу юристів України Володимира Яценка, провідних українських науковців, представників Міністерства охорони здоров’я України було зроблено науково-практичний аналіз сучасного стану екологічних, медико-соціальних проблем та нормативно-правових документів.

Відкриваючи засідання, народний депутат України Володимир Арешонков наголосив: «Усі ми, тут присутні, маємо спільну мету: створення ефективнішої нормативно-правової бази щодо розв’язання проблем, пов’язаних з подоланням наслідків чорнобильського лиха. Домогтися істотного покращення соціального захисту постраждалих. Сталого розвитку територій, які віднесені до радіаційно забруднених. Підвищення рівня безпеки Чорнобильської АЕС. Поки що ця мета не зреалізована на відповідному рівні».

У доповідях науковців ішлося про те, що проблема шкідливого впливу радіації на стан здоров’я громадян досі існує. Актуальним є питання обстеження територій та інформування людей не лише про стан їхнього здоров’я, а й про те, що саме і яким чином може вплинути на його покращення чи навпаки. Зокрема, всі науковці були одностайні в тому, що залишається небезпека внутрішнього опромінення через вживання в їжу продуктів лісу, а також молока та м’яса. Накопичення радіонуклідів у деревині, яку населення використовує у вигляді палива, перетворює грубки на міні-реактори в людських оселях.

Зважаючи на гостроту й актуальність теми та суспільне напруження у зв’язку з внесеними українським урядом змінами в чорнобильське законодавство, кандидат біологічних наук, доцент кафедри радіобіології та радіоекології Національного університету біоресурсів і природокористування України Микола Лазарєв у своєму виступі назвав народного депутата Володимира Арешонкова відчайдушною людиною через те, що займається такою нині «невдячною» темою, як чорнобильська. Сам Арешонков теж зізнався, що багато його колег по парламентській діяльності не вважають цю тему досі актуальною, через це так важко обстоювати інтереси постраждалих на законодавчому рівні.

За словами Володимира Яценка, до чорнобильських проблем у нас підходять з дилетантської точки зору, і в подальшому ми не повинні допускати наступу на соціальні права співгромадян. А Кабміну варто не ігнорувати очевидне, а розробити програму з подолання наслідків катастрофи на найближчі п’ять років з урахуваннях детального моніторингу вражених територій, якого ніхто не робив з 90-х років.

За наслідками обговорень було напрацьовано низку конкретних пропозицій, які народні депутати Володимир Арешонков та Ярослав Москаленко пообіцяли за підтримки громадськості втілювати в життя.

Народний депутат Ярослав Москаленко констатував: «Істотних змін у напрямку ефективності подолання чорнобильських проблем, на жаль, не відбувається. І основна проблема такого стану речей полягає навіть не у відсутності належного фінансування. Як і багато інших проблем нашої держави, вона пов’язана з неефективністю використання коштів, неактуальністю чорнобильських програм і проектів, чиновницькою безвідповідальністю, непоінформованістю населення».

«Мені дуже хочеться, щоб після цього заходу всі ми, його учасники: народні депутати України, представники міністерств та відомств України, органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, науковці, громадські організації, ЗМІ та постраждалі порозумілись і стали союзниками в усіх питаннях, пов’язаних з наслідками аварії», — висловив побажання Володимир Арешонков.

Підготувала Алла ЯКОВЕНКО.

За столом президії (зліва направо) народні депутати Ярослав Москаленко та Володимир Арешонков.

 

Фото  надано автором.