Занедбані через так зване реформування ВПС України військові аеродроми в селі Буялик Іванівського району й населеному пункті Червоноглинске Арцизького району цими днями інтенсивно відбудовуються.

Військовий аеродром біля станції Буялик спорудили в 1956 році. Крім потужної злітно-посадкової й руліжних смуг з монолітного залізобетону, тут є кілька десятків типових капонірів — укриттів для літаків. «Холодна війна» була в розпалі, і в СРСР всерйоз чекали ядерного бомбардування НАТО. В 1985-му на аеродромі капітально відремонтували злітну смугу та руліжну доріжку. Тепер вони були викладені типовими залізобетонними плитами — так швидше й зручніше ремонтувати.

Аеродром утримувався в порядку й експлуатувався до 2002 року. Хоча інтенсивність польотів і не була такою високою, як у радянські часи, але літаки літали, проводилася бойова підготовка.

Після розформування військових частин і перебазування літаків аеродром Буялик закинули й перестали охороняти. Цим негайно скористалися місцеві «металісти»-мародери, які вкрали все, що можна було зняти. Така само доля спіткала навіть багатотонні металеві ворота капонірів.

Майже всі аеродромні споруди стояли до липня 2014-го занедбаними або зруйнованими. Величезні капоніри перетворилися на туалети й літні кошари — у них від жахливої спеки рятуються цілі череди корів.

Трохи краща ситуація з аеродромом у Червоноглинському Арцизького району.

Для охорони аеродрому в 1998—2003 роках в Арцизі існувала військова комендатура. У жовтні 2003-го розпорядженням Кабінету Міністрів України об’єкт було безплатно передано у комунальну власність міської громади «для цільового використання». На його базі планувалося розвивати цивільну авіацію, а також використовувати як вантажний аеродром, для перевалки вантажів з Туреччини через Україну. Протягом 6 років аеродром систематично зазнавав розграбування: під виглядом одержання коштів для потреб міста розпродавалися плити покриття злітно-посадкових смуг. За свідченням місцевих депутатів, дуже багато приватних автозаправок, а також інших об’єктів на території області покриті плитами з Арцизького аеродрому, які можна купити дуже дешево. У липні 2009 року Арцизький аеродром військово-транспортної авіації виставлявся на аукціон за стартовою ціною — 30 мільйонів гривень.

Частина інфраструктури на аеродромі збережена, нині тут базується місцевий аероклуб і літають легкі літаки.

У цей час на злітних смугах двох військових аеродромів заливається сучасне монолітне бетонне покриття.

В Одеській області є ще два військові аеродроми — у місті Болграді і селищі Лиманському. Вони також перебувають у занедбаному стані.

Одеська область.