Це завжди дивувало полярників — незважаючи на подібність природних і кліматичних умов Крайньої Півночі й Крайнього Півдня, тороси (потужні крижані утворення) існують тільки в Арктиці.
Але лише в 60-і роки минулого сторіччя була отримана відповідь — її дали дослідження учасника однієї з тодішніх арктичних експедицій, ленінградського вченого В. Буйницького.
Дослідник виявив, що в порах арктичних льодів часто оселяються мікроскопічні діатомові водорості. Тала солонувата вода, завжди присутня в порах, — прекрасний біологічний стимулятор для їхнього росту. Густо розростаючись, «роз’їдаючи» лід, водорості помітно послаблюють його міцність.
Як показали спеціальні дослідження, проведені ленінградським ученим, міцність льоду, «зараженого» мікроводоростями, на сорок відсотків нижче, ніж «чистого». Але ж тороси утворюються в результаті сильного стискання, коли лід, витримуючи величезну напругу, «спучується»! Антарктичний же лід, ослаблений діатомовими водоростями, розсипається при значному збільшенні навантаження.


Фото з сайта
www.rukzak.ru