Відведення важкого озброєння від лінії розмежування, розпочате 26 лютого на Донбасі, триває. Першими українська сторона, виконуючи Мінські домовленості, вивела на позиції, розташовані на відстані не менш як 25 км, протитанкові підрозділи, озброєні 100-мм артилерійськими системами МТ-12 «Рапіра». Про це повідомив заступник начальника Управління інформаційних технологій МО України полковник Сергій Галушко.

Виступаючи вчора на церемонії випуску в Національному університеті оборони, Президент України — Верховний головнокомандувач Петро Порошенко заявив, що це лише перший, тестовий крок, тільки початок виконання «мінського плану», який поки що порушується противником. І тому, за словами глави держави, у будь-який момент наші військові готові повернути важке озброєння на первісні позиції й дати відсіч ворогу.

У військовому відомстві підтвердили, що «ЗСУ залишають досить сил і засобів уздовж лінії зіткнення сторін у разі порушення терористами і російськими військами, що їх підтримують, умов припинення вогню, і у разі оборони наших позицій». Заходи відведення озброєння моніторять представники ОБСЄ. Як тільки спостерігачі підтвердять переміщення «Рапір» на безпечну дистанцію, слідом за ними почнуть відводити й іншу важку зброю — танки, самохідки, ракетні системи залпового вогню та великокаліберну стволову артилерію.

У Генштабі кажуть, що бойовики впродовж останніх двох днів справді стріляють рідше, але повної тиші немає, а війська, які мають стрілецьке озброєння, залишаються на тих самих позиціях...

Як пояснив речник штабу АТО полковник Андрій Лисенко, згідно з Мінськими домовленостями, на відведення важкого озброєння надається тиждень (це у разі виконання першого пункту угод — припинення вогню). «У нас зараз немає такого дня, щоб не стріляли, але вчора було зроблено крок уперед, і керівництво країни прийняло рішення про зразковий початок відведення нашого важкого озброєння. Ми чекаємо на такий само крок і від противника», — сказав він.

За даними розвідки, гібриди продовжують «нечесне перемир’я». Імітуючи відведення техніки, вони проводять передислокацію сил і зміцнюють оборонну лінію. А свої «важкості» переміщують на відстань, яку можна подолати, а отже, й повернути все на вихідну позицію, за півгодини. Як і раніше залишається високою ймовірність наступу в районі Маріуполя, Щастя і Станиці Луганської...

Заяви ватажків терористів «ЛНР» і «ДНР» про відведення значної частини важких озброєнь від розмежувальної лінії на Донбасі не відповідають дійсності. Про це повідомляє, посилаючись на оперативні дані групи «Інформаційний спротив», її координатор Дмитро Тимчук. Так, за підсумками першого дня старту офіційного відведення противник прибрав від лінії протистояння лише 10—15% від зазначеної чисельності озброєнь. Та й то з таким розрахунком, щоб повернути їх на місце впродовж 30—40 хвилин...

У свою чергу директор департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс у ефірі «5 канала» сказав: «Поки всі ці заяви, які звучать з боку так званих ДНР і ЛНР про нібито відведення (озброєнь), нічим не підтверджені, це тільки слова... У своєму вчорашньому звіті спеціальна моніторингова місія ОБСЄ повідомила про те, що вона бачила якийсь рух якихось колон по Донецьку, але, звичайно ж, бойовики їм не надали ніякої інформації про те, куди прямує ця колона і взагалі чи відводилася вона»...

У напруженій тиші перемир’я на сході нашої країни дзвенять сигнали про наступ, що готується. Експерти кажуть, що противник, як це вже не раз бувало, використовує тайм-аут у бойових діях для підготовки до чергових атак. Утім, агресор і не приховує своїх планів щодо півдня. У штабі АТО запевняють, що наші сили готові до оборони у разі наступу з Криму. Мовляв, «незважаючи на відведення техніки, ми готові до будь-якого сценарію ворога».

Учора Путін у властивому йому форматі також занепокоївся ситуацією відведення важкого озброєння на Донбасі. Поки на нашу територію вторгався вже шістнадцятий російський «гумконвой», він провів оперативну нараду своєї Ради безпеки. З огляду на те, що відбувається, військові експерти говорять про неминучу ескалацію ситуації на південному сході України. Розходяться тільки в строках. І сумніваються, що стурбована Європа та співчуваюча Америка все-таки не дозволять путінській рушниці вистрілити в третьому акті зрежисованої ним гібридно-кривавої постановки.

На виконання Мінських домовленостей сили антитерористичної операції розпочинають відвід артилерійських систем від усієї лінії бойового зіткнення.

Фото з фейсбуку Прес-центру АТО.