Перший крок до розмежування міської території на державну, комунальну й приватну вже зроблено. Сесія Миколаївської міськради затвердила Концепцію формування земель комунальної власності територіальної громади Миколаєва.
Як наголосив експерт Асоціації міст України з земельних питань академік УААН Леонід Новаківський, процес практичного впровадження концепції обіцяє бути непростим. З огляду на рамки чинного законодавства, що обмежують повноваження органів місцевого самоврядування. Депутатському корпусу й міському голові багато питань доведеться вирішувати на рівні Верховної Ради й Асоціації міст України. Утім, шкурка вичинки варта. За даними державного земельного кадастру, на цей час загальна площа земель Миколаєва становить 26 тисяч гектарів: майже 79 відсотків з них у державній власності, 19 — у приватній і два відсотки в колективній. Після впровадження концепції картина кардинально зміниться: місту належатиме 65,7 відсотка земель, 13,3 — залишиться в держави, а 21 відсоток перейде в приватну власність.
Поряд з іншими конструктивними моментами авторський колектив, що розробив концепцію, вважає за доцільне делегувати міській владі повноваження з управління водними об’єктами загальнодержавного значення в межах міста. Розробка експериментального проекту розмежування земель повинна закінчитися до осені наступного року.
 

Миколаїв.