«Амізону, арбідолу, анаферону, афлубіну, оксолінової мазі, термометрів і масок немає» — таке оголошення висить на дверях однієї з аптек, що на вулиці Чорновола в Тернополі. Сама аптека зачинена. Через дорогу — ще одна. Хоч працює, але цих препаратів немає й там. Відвідала ще кілька аптек. Всюди — та сама картина.

Це підтверджують спільні рейди працівників Держінспекції з контролю за цінами в Тернопільській області, управління економічного розвитку виконкому Тернопільської міської ради та управління державної служби боротьби з економічною злочинністю обласного управління МВС. Днями вони перевірили майже два десятки аптечних закладів, але ніде не було переліку лікарських препаратів і виробів медичного призначення, визначеного постановою Кабміну №1154 від 30 жовтня цього року. У продажу — лише шприци об’ємом 5 мл, рукавички, марля та окремі препарати. Майже всюди — за завищеними цінами. Скажімо, аптека ТОВ «Скайлайн» продавала упаковку азитроміцину за ціною 36 грн. 50 коп., аптека ТОВ «Медичний центр «Борис» — той само препарат за ціною 34,50 за граничної — 29,45. Амізон у комунальній аптеці №159 коштував 17,30 замість 15,00. Аптека ТОВ «Український регіональний фонд народної медицини» реалізовувала азитроміцин за ціною 33 грн. 44 коп. за граничної — 29,45. І таких прикладів вистачає. Практично в усіх перевірених аптеках були завищені ціни на марлю, гумові рукавички і навіть шприци. Подекуди ціна рукавичок була завищена майже втричі, марлі — у півтора-два рази, 10—20 копійок «накидали» і на шприци.
Задля справедливості треба сказати, що епідемією для підняття цін скористалися не лише фармацевти на місцях, а й виробники. Завищило оптово-відпускні ціни ТОВ «ВВС ЛТД» (м. Львів), яке відпускало амізон по 12,02 замість 10,87, оксолінову мазь — по 6,64 замість 6,16. ПрАТ «Альба-Україна» (м. Бориспіль) на аскорбіновій кислоті «накрутило» 12 коп. Поки ліки дійдуть до споживача, скільки ще знайдеться охочих добавити свої націнки. Моніторять цінову ситуацію податківці та працівники представництва в області Антимонопольного комітету. І вони виявляють факти невиправданого підвищення цін усупереч вимогам урядової постанови.
І все-таки, чи можна приборкати ціни на ліки? На думку начальника Держінспекції з контролю за цінами у Тернопільській області Галини Христофорової, слід запровадити державне регулювання цін при виробництві лікарських засобів та виробів медичного призначення шляхом встановлення граничного рівня рентабельності. Має бути спеціалізована накладна на відпуск лікарських засобів, у якій передбачити обов’язкове зазначення знижок, наданих дистриб’юторам відповідно до фактичних цін продажу виробником. Спеціалізовану накладну пропонується запровадити і для імпортерів медичних препаратів. Тут також нема нічого складного: у накладній слід відображати фактичну митну вартість, за якою дистриб’ютори придбали ліки. Держава мала б регулювати ціни і на лікарські засоби та вироби медичного призначення, оптово-відпускна ціна яких нижча від 12 гривень за упаковку, адже вони є найбільш вживаними соціально незахищеними верствами населення. Є низка інших пропозицій щодо того, як здешевити препарати.
Оскільки потрібних лікарських засобів в аптеках днем з вогнем не знайти, люди почали звертатися до народних методів. Але й тут піднялася цінова планка. Лимони як на ринку, так і в деяких супермаркетах протягом тижня подорожчали майже удвічі, на 3—5 гривень — інші цитрусові, на 5—10 гривень більше доводиться платити за кілограм часнику, піднялися в ціні морква, цибуля. Навіть за пучок калини бабусі правлять 7—10 гривень. «Я вже не буду так легковажити, — сказала мені молода мама, марно оббігавши чимало аптек. — Запасатимусь необхідними ліками ще влітку, робитиму домашні заготівлі з калини, малини, смородини. Нема на кого надіятись».
Наразі ситуація із захворюваннями на ГРВІ та грип на Тернопільщині дещо стабілізувалася. Зменшується кількість хворих, які звертаються по лікарську допомогу, менше викликів «швидкої». Кількість важких хворих, у тому числі вагітних, пішла на спад. Водночас надходить підтвердження вірусу H1N1 і в інших померлих від пневмонії. Отож навряд чи варто розслаблятися.