Учені з декількох університетів і медичних центрів, розташованих в американському штаті Алабама, провели дослідження впливу грипу на легені і спробували знайти способи боротьби з цим впливом.
Під час роботи вчені показали, що основний внесок у те, що віруси грипу вражають саме дихальну систему, робить білок оболонки вірусу M2, котрий руйнує клітини, з яких складається внутрішня поверхня легенів, і цим створює умови для розвитку захворювань. Але найголовніший результат дослідників у тому, що білок M2 не міг вражати легеневі оболонки у присутності речовин, які є інгібіторами окислення, або антиоксидантами. Ці речовини містяться у свіжих фруктах і ягодах, овочах, горіхах і зелені, а також у деяких продуктах, виготовлених із них, таких як свіжовичавлені соки, морси, зелений чай і натуральне виноградне вино, до того ж у червоному вині антиоксидантів більше, ніж у білому.