Депутати Тернопільської обласної ради звернулися до Кабінету Міністрів з проханням виділити з держбюджету 60,9 мільйона гривень для невідкладної боротьби з вірусними захворюваннями. Ці гроші потрібні для того, щоб закупити необхідне обладнання, автомобілі, в тому числі реанімаційні, лікарські засоби. Пропонується викупити у власників комбайнового заводу корпус поліклініки і облаштувати там інфекційну лікарню, якої немає в області. Для цього потрібно 17 мільйонів гривень. На базі університетської лікарні створюється вірусологічна лабораторія вартістю майже два мільйони гривень.
 Глава уряду повідомила про виділення 500 мільйонів гривень на закупівлю всього необхідного для боротьби з пандемією грипу H1N1 та гострими вірусними інфекціями. 
Водночас станом на обідню пору понеділка не надійшло ні копійки обіцяних коштів.
На жаль, у вихідні, як і у попередні дні, в аптеках Тернополя відчувався дефіцит противірусних препаратів. Навіть масок по шість-сім гривень за штуку (за такою ціною вони зрідка з’являлися в деяких аптеках раніше) не було. Кажуть, гуманітарний вантаж з масками, захисними щитками і костюмами десь у дорозі. Обласна державна адміністрація визначила перелік підприємств, які самі візьмуться шити маски з марлі, щоб забезпечити ними населення.
Практично нічого, крім незначної кількості доз препарату «таміфлю», поки що не отримали для свого захисту медичні працівники. Вони буквально падають з ніг від непосильного навантаження, хворіють. Лише у п’ятницю станція «Швидкої допомоги» обласного центру отримала майже 400 викликів, з них основна частина — до вірусних хворих. Створено інформаційний центр, цілодобово працює «гаряча» лінія з трьома номерами, випущено сотні тисяч штук друкованої продукції з профілактичними та іншими застереженнями. Головні фахівці Міністерства охорони здоров’я, які перебували в області, високо оцінили професіоналізм тернопільських медиків. Вони діяли грамотно й оперативно, от якби ще й було відповідне забезпечення... Змінилося ставлення до лікарів і простих людей. Абсолютно незахищені, вони по суті на передовій, тому всі, з ким доводилось розмовляти на цю тему, співчувають медичним працівникам. Зовсім інше ставлення до влади, яка, як завжди, виявилася не готовою до нетипових ситуацій. Люди запитують: «Якщо ще у квітні, як заявили у Тернополі відповідальні працівники міністерства, було відомо про можливу епідемію у західних областях у жовтні ГРВІ, в тому числі грипу H1N1, то чому не попередили про це ні медиків, ні населення, чому не було відповідного забезпечення?» Як сказав мені молодий водій маршрутки, важко жити у країні, де твоє життя — ніщо. 
 
Тернопільська область.
До речі
Наразі в Тернопільській області спостерігається зростання захворюваності на ГРВІ. Сьогодні на 10 тисяч населення хворіють 364 особи. За попереднім діагнозом, «каліфорнійським» грипом інфіковано 1464 особи, з них 636 дітей. Померли 14 чоловік, в тому числі одна дитина. У половини померлих підтверджено вірус H1N1.