У пошуках протигрипозних препаратів мешканці Тернополя витрачають чимало часу. Фармацевти виправдовуються: не сподівалися на такий ажіотаж, тож не запаслися. У дефіциті навіть захисні маски, тому тернополяни змушені самі їх шити.
У деяких аптеках міста та області скористалися моментом і чи то з власної ініціативи, чи за розпорядженням власників почали «накручувати» ціни на протигрипозні препарати. Голова облдержадміністрації Юрій Чижмарь звернувся із клопотанням до обласної прокуратури та Держінспекції з контролю за цінами в Тернопільській області взяти це питання на контроль. Здійснюватимуться рейди аптеками, рентабельність від продажу масок та ліків від грипу обмежать п’ятьма відсотками від собівартості. Обласному виробничо-торговому аптечному об’єднанню доручено забезпечити на складах і в аптеках наявність протигрипозних препаратів та вакцин проти грипу.
За словами Юрія Чижмаря, в область завезено 97 тисяч масок та близько двох тисяч доз препарату таміфлю. Але цього недостатньо. Запас необхідних препаратів у лікувальних закладах є на один-два дні. За прогнозами фахівців, епідемія може тривати 4—5 тижнів, потрібно щонайменше 3,5 мільйона гривень на їхню закупівлю.
Збираються звернутися до власників ВАТ «Тернопільський комбайновий завод» з клопотанням про передачу в оренду корпусу поліклініки. Тут мають намір організувати дитяче та доросле інфекційні відділення, а також відділення обласної клінічної лікарні для хворих на ВІЛ-СНІД. Нагадаю, Тернопільщина єдина в Україні не має обласної інфекційної лікарні.
За словами головного державного санітарного лікаря області Степана Дністряна, пік епідемії припав на 25 жовтня. Кількість випадків захворювання на ГРВІ на 10 тисяч населення, особливо дітей, у Тернополі почала дещо знижуватися. Нині в лікарнях області з попереднім діагнозом «пневмонія» перебувають 326 хворих, із них 55 дітей. Стан 22 пацієнтів важкий, передає з Тернопільщини наш власний кореспондент Любов ЛЕВИЦЬКА.