Тернопільщина, ймовірно, потерпає від вірусної пневмонії, припускає міністр охорони здоров’я пан Князевич. Мовляв, експрес-діагностика не підтвердила смерть хворих від свинячого грипу. Проте, що за хвороба атакувала область, стане відомо за тиждень-півтора... Зараз навіть припустити, що це може бути грип  A (H1N1), бояться.

Епідемія приходить зненацька завжди. Так було й із кором. Коли в Києві лікарні були переповнені хворими, а медичне відомство казало: це просто «спалах» кору. Згодом чиновники в білих халатах усе ж таки назвали це епідемією. Чому така запізніла реакція? По-перше, щоб не псувати собі репутацію. По-друге, щоб не запроваджувати надзвичайний епідеміологічний стан, який потребує мобілізації лікарських сил, медичних засобів і, звичайно, додаткового фінансування.
Нині в МОЗі бідкаються з приводу відсутності на Тернопільщині інфекційної лікарні. Звісно, терміново будувати її зараз не будуть. Проте є МНС, є військові медики, які здатні розгорнути мобільні шпиталі в будь-якій гарячій точці планети. Чому б цими силами не скористатися на своїй території?
Нині у світі йде кампанія імунізації проти старих і нових штамів грипу. А українці не довіряють вакцинації. І добровільно не поспішають робити щеплення від небезпечних хвороб. Проте воно незабаром стане примусовим. Верховна Рада України прийняла перший в історії нашої країни Закон «Про затвердження державної програми імунопрофілактики й захисту населення від інфекційних хвороб на 2009—2015 роки», згідно з яким «добровільна, хоч і обов’язкова» вакцинація, яка дотепер була в Україні, стане фактично примусовою.
Відтепер для кожного українця введуть паспорт вакцинації, без якого не прийматимуть у дитсадки, школи та вищі навчальні заклади. А що стосується профілактичних щеплень проти грипу, то за них платитимуть як місцеві, так і державний бюджети. «Вакцинація від грипу буде добровільною, але якщо буде сильна епідемія — тоді обов’язковою», — каже голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва. За словами заступника головного санітарного лікаря МОЗ Людмили Мухарської, у країнах ЄС та Америці всіх щеплять від «свинячого грипу», а в нас, в Україні, — ще жодної зареєстрованої такої вакцини немає...