Не знаю, як де, але в абсолютної більшості пересічних сумчан «бадьорі й радісні» заяви рідного уряду про чергове зростання достатку викликають лише злу іронію та обурення. Чисельність «бадьорих» зростає після кожного підвищення цін на продукти харчування, які галопують у регіоні, немов необ’їжджені жеребці.
З яйцями, наприклад, як із тими з раками у Жванецького: якщо у вересні середня ціна курячого продукту становила 6 гривень за десяток, то в жовтні, дарма, що «раки» подрібнішали, зате вже коштують до 7,5 гривні. Не відстають від «яйценосіїв» і маслороби, які підвищили в цьому місяці ціни на масло на 10 відсотків. Якщо місяць тому за кілограм цукру правили максимум 5,8 гривні, то зараз — 6,2 гривні й більше.
А ось до домашнього сиру, який упродовж місяця здорожчав з 9—9,5 гривні до 12, у сумчан взагалі з’явилася відраза. Не в пошані й гречка, яку продають на 15—20 відсотків дорожче, ніж у вересні. І того більшими стали ціни й на багато які хлібобулочні вироби.
Із фруктами та ж сама біда: місцеві груші та яблука подорожчали вдвічі, а заморські — з цінами від 15 до 20 гривень за кіло — для пересічних жителів Сум взагалі не по кишені.
Городина, насамперед, капуста й морква, які донедавна хоч якось урізноманітнювали обідні столи городян, із ціновими вилками в 7—8 гривень за один кілограм, також дедалі частіше набиває лише оскому.
На ринках Сум стабільно тримаються в ціні хіба що олія, свинина і яловичина.