Неймовірно, але факт. Тричі, починаючи з 1998-го року, правоохоронці притягували до відповідальності за несплату обов’язкових платежів до Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування інвалідів директора одного із спиртових заводів на Тернопільщині, але він залишався на своїй посаді. Звичайно, не без покровительства згори. 

Заводу закривали рахунки, а його керівник знову відкривав їх в інших банках. І таке діялось на державному підприємстві. Нещодавно прокуратура області порушила кримінальну справу стосовно директора за зловживання службовим становищем та невиконання судового рішення, яке приписувало примусове стягнення на користь держави понад 1,8 мільйона гривень. З них більш як 1,7 мільйона мають бути перераховані до Пенсійного фонду, а понад 98 тисяч гривень — Фонду соціального страхування інвалідів. Накладено арешт на кошти боржника в 15 банківських установах.
За словами виконуючого обов’язки начальника відділу обласної прокуратури Павла Талаша, це не єдиний випадок серед підприємств спиртової галузі. Ще одне виробництво недоплатило 300 тисяч гривень внесків до Пенсійного фонду. Триває слідство і стосовно керівника одного з комунальних підприємств, яке заборгувало 268 тисяч гривень обов’язкових внесків. Прокурор Тернополя заявив позов до ТОВ «Тернопільхлібпром» на суму понад 330 тисяч гривень. Тут також ігнорують вимоги держави стосовно сплати пенсійних внесків. Загалом працівники прокуратури пред’явили 103 позови на суму понад сім мільйонів гривень в інтересах головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області. Більшу частину позовів вже задоволено судами.
Прикриваючись кризою, деякі керівники користуються моментом, щоб не платити внески до Пенсійного фонду, а це призводить до неналежного нарахування стажу роботи громадян, вони втрачають у розмірах пенсій. Більше того, виявлено зловживання при виплаті вже нарахованих пенсій. Скажімо, працівники пошти Шумського району привласнили спочатку 3420 гривень грошей пенсіонерів, а через кілька днів вже 20189. Загалом від їхніх дій постраждали більш як тридцять пенсіонерів. У зв’язку з цим прокурор Шумського району порушив кримінальну справу.
 
Тернопільська область.