Епопея з вивезенням непотребу в Тернополі триває. Півсотні машин таки прорвалися на Малашівське сміттєзвалище, дорогу на яке майже два місяці перекривали місцеві мешканці.
Рішення Окружного адміністративного суду від 7 серпня про неправомірність таких дій доводилося виконувати примусово: з допомогою судовиконавців і кількох десятків міліціонерів. Але селяни налаштовані рішуче. Якщо відходи з Тернополя і далі возитимуть на полігон, закритий 12 років тому, вони обіцяють перекрити дорогу на Почаїв—Броди. Міська влада також не бажає поступатися. За словами міського голови Романа Заставного, 230-тисячне місто не може бути заручником кількох десятків осіб. Сміття возитимуть стільки часу, скільки буде потрібно. За одними повідомленнями — місяць, за іншими — три роки, доки не збудують завод з його переробки. Голова облдержадміністрації Юрій Чижмарь і заступник голови облради Сергій Тарашевський просили дати місяць для оформлення ділянки під новий полігон, проте громада Малашівців вже нікому не вірить.
На прес-конференції Юрій Чижмарь розповів, що підшукали дві ділянки для складування сміття: у Бережанському й Тернопільському районах. Найімовірнішим видається місце неподалік Тернополя у районі села Миролюбівка: ближче до обласного центру легше прокласти комунікації. Чи будуватимуть тут і сміттєпереробний завод, поки що невідомо. Є кілька варіантів, де його розмістити. Але грошей на такий масштабний проект область не має, тому голова облдержадміністрації звернувся до уряду з проханням виділити 20 мільйонів гривень. Іноземні інвестори, яких намагаються залучити, обов’язковою умовою ставлять участь громади в проекті. У нас же на громаду не дуже зважають, а силові методи лише загострюють конфлікт. Громадські слухання, на жаль, також не стали справді демократичним інструментом, бо їхні результати чомусь завжди на користь влади. Питання тим часом виноситься на позачергову сесію обласної ради.