Виконком Тернопільської міськради своїм рішенням дозволив встановлювати індивідуальні (автономні) системи опалення та гарячого водопостачання у житловому фонді міста і будинках ОСББ. Нині 26 відсотків квартир від’єднані від централізованого теплопостачання. За цим показником Тернопіль на першому місці в Україні. Водночас, за словами міського голови Романа Заставного, в нас найнижча в країні собівартість послуг з надання теплопостачання. Тобто від’єднання від централізованого теплопостачання не особливо позначилося на його вартості та якості.
Більше того, комунальне підприємство «Тернопільміськтеплокомуненерго» саме ініціювало від’єднання будинку від центральної магістралі, якщо в ньому більшість квартир мали власне тепло. Як відомо, Кабінет Міністрів заборонив встановлення індивідуального опалення до вивчення питання. На думку деяких фахівців, воно розбалансовує централізовану систему опалення і може призвести до надзвичайних ситуацій.
У Тернополі чимало мешканців могли залишитися взимку без тепла з тих причин, що фірми, які встановлювали індивідуальне опалення, свою роботу виконали, а дозволів на його використання не отримали. За підрахунками влади, таких квартир в межах 1,5 тисячі. Тому спеціально створена комісія, до якої увійшли депутати, працівники житлово-комунального господарства, передусім розглядатиме заяви від власників квартир, які вклали кошти, але не мають ні тепла, ні гарячої води. Після закінчення опалювального сезону 2009—2010 років заявки прийматимуть і від інших бажаючих мати власне тепло і гарячу воду. Нові будинки в Тернополі давно здають з індивідуальним опаленням або даховими котельнями. Там дотримано всі норми. Складніше з тими квартирами, які хочуть від’єднатися від централізованого постачання. Якщо в будинку таких набереться більше 45 відсотків, це може внести збій у забезпечення газом і водою інших мешканців, тому потрібне оновлення комунікацій. Яке саме і за чий рахунок — питання вивчається.
Рішення міської влади суперечить постанові Кабміну, тому Роман Заставний не виключає, що з боку прокуратури можуть бути застереження.