У газеті «Голос України» №124 за 8 липня 2009 року прочитав матеріал тернопільської журналістки Любові Левицької «Розчаровуються у колишніх кумирах і шукають нових» і подивувався автору. Поважна журналістка у авторитетній газеті настільки поверхово та тенденційно «проаналізувала» (якщо так можна взагалі сказати) політичну ситуацію на Тернопіллі, що я був прикро здивований.

Почну все по порядку. Нині все Тернопілля поінформоване, що проведення дострокових виборів до обласної ради було штучним і насильницьким, на забаганку певної групи осіб.
Нагадаю читачам «Голосу України», а тим, хто не знає, повідомляємо, що 13 серпня Львівський апеляційний адміністративний суд скасував постанову Тернопільського окружного адміністративного суду від 2 лютого 2009 року. Даним судовим рішенням окружний адмінсуд скасував рішення Тернопільської обласної ради, прийняті на другому пленарному засіданні 16 сесії Тернопільської облради 18 грудня 2008 року, 17 сесії 26 грудня 2008 року та 18 сесії 30 грудня 2008 року. Серед скасованих рішень є питання припинення повноважень Тернопільської обласної територіально-виборчої комісії (голова Н. Чуйко), формування нового складу ТВК (голова Володимир Твердохліб), скорочення складу депутатів із 120 до 90, питання щодо призначення директором Тернопільського облдрамтеатру ім. Т. Шевченка Ігоря Сачка та інші рішення (всього 65). Рішення Львівського апеляційного адміністративного суду фактично підтверджує правомірність та законність прийняття рішень Тернопільською обласною радою, а саме більшістю від складу депутатів, що діяли на основі фракції «Батьківщина» (Блок Юлії Тимошенко).
Одночасно скасування постанови Тернопільського окружного адміністративного суду означає неправомірність дій цього суду (голова суду М. П. Шульгач, судді, які розглядали справу — головуюча Данилевич Н. А., судді Мартиць О. І. та Подлісна І. М.).
Під час прийняття свого рішення судді Львівського адміністративного апеляційного суду керувались аргументами, які навів представник ТОО ВО «Батьківщина» Володимир Бойко.
З вищезазначеного можна зробити висновок, що ТВК під керівництвом Наталії Чуйко не мала законних підстав для організації та проведення позачергових виборів Тернопільської обласної ради 15 березня 2009 року.
Особливо здивувала позиція авторки матеріалу щодо політичних «перекотиполів», яких чомусь вона називає активістами БЮТ. Насправді, політична сила Юлії Тимошенко на Тернопіллі зуміла, як ніяка інша партійна структура, очиститися від пристосуванців та виключити їх із своїх лав. Ці дерибанщики та аферисти ніколи не мали жодного відношення до фінансової підтримки нашої політичної сили, як їм постійно в ЗМІ це приписують. Вони програли всі суди. Тепер вони показують своє істинне обличчя на чолі чужорідних за духом галичанам партій. Як відомо, саме бютівці відстоювали і відстоюють ідею передачі чи продажу землі і комунального майна лише через аукціони. Саме така принципова позиція викликала шалений спротив різноманітних ділків, які накинули оком на певну земельну та комунальну власність. Нині мешканці Тернопілля вже спостерігають, як представники політичних сил «Єдиного центру», «Свободи», Партії регіонів між собою сваряться в прямих ефірах і на шпальтах газет за вплив на розподіл власності. Люди подивовані зажерливістю певних осіб, які вже й забули про свої передвиборні обіцянки.
Окремо хочу зазначити про долю Тернопільського аеропорту. Саме обласна рада попередньої каденції під керівництвом бютівців повернула летовище до власності громади та ще й мільйон доларів відсудила в інвестора, який не виконав своїх обіцянок. До речі, на сьогоднішній день ця обласна рада, важко сказати про обставини, але вже втратила цей мільйон. Ось як «великі патріоти» відстоюють інтереси області. Тут би варто провести журналістське розслідування. Для прикладу, варто згадати, що лише депутати-бютівці Володимир Бойко та Ігор Романків їздили на судові засідання до Львова. Більше жодного депутата чи представника іншої політичної сили в судових залах не було помічено. На фоні цієї титанічної праці та мега здобутку нині піаряться різні політичні сили, які хочуть роздерибанити стратегічний об’єкт, а точніше, землю під ним.
Більше того, саме завдяки послідовній позиції та самовідданій праці директора аеропорту Юрія Малецького, який не так давно став депутатом Тернопільської міської ради від фракції «Батьківщина», можна говорити про позитивну динаміку в роботі летовища. Усім відомо, що «паперові» заяви, які мало не щотижня продукують місцеві політичні Остапи Бендери, не вартують й паперу, на якому пишуться, а от грамотна робота Малецького дозволила зберегти кадровий потенціал летовища. Щоденна робота бютівського директора не дозволила Тернопільському аеропорту зникнути з карти України і перетворитися на черговий будівельний майданчик, як це прагнуть зробити нинішні політичні зайди, що нахрапом прорвалися до влади.
Про ставлення мешканців краю до нинішніх так званих націоналістичних сил годі й казати. Грамотні краяни вже давно завважили, що «свободівська» обласна рада ніби купила ксерокс і всі рішення попередньої обласної ради дублює, навіть не змінюючи жодної букви чи коми. Зокрема, великий резонанс в такому плагіаті викликало рішення про соціальний статус воїнів ОУН-УПА. Ветерани досі допитуються і не можуть почути логічної відповіді, чому політична сила Тягнибока спочатку так активно виступила проти цього рішення в суді, а згодом активно підтримала. І при цьому «свободівці» не соромляться критикувати БЮТ, на напрацюваннях якого фактично зараз активно піаряться.
Нещодавно прикро вразила тернополян прес-конференція голови Тернопільської обласної ради Олексія Кайди з однопартійцями в провідній інформаційній агенції України УНІАН. Це «плаксиве шоу», яке транслювалось в ефірі «5 каналу», викликало у громадськості велике подивування. Керівник облради, спільно з однопартійцем-заступником голови обласної податкової адміністрації та керівником фракції «Свобода» в облраді, продемонстрували всій Україні свою некомпетентність та бездарність. Нібито вони хочуть працювати, а ніхто їм не дозволяє. Це особливо комічно виглядає в контексті їхньої непослідовної позиції на останніх сесіях обласної ради: то депутати-«свободівці» оголошують недовіру Тернопільській міській раді та міському голові, а на наступній сесії відхрещуються від цього і приймають рішення про недовіру тільки міському голові, голосують за недовіру голові ОДА та не набирають голосів, а на черговій сесії не підтримують позицію іншої політичної сили по недовірі голові ОДА. Ось вам і їхня принципова позиція.
На фоні сміттєвої кризи, яка охопила Тернопіль, це викликає подивування громадськості. Після заяви голови обласної ради Олексія Кайди, що «Свобода» вирішила проблему вивезення сміття з Тернополя, усі районні, міські та селищні ради, куди направили звернення голови обласної ради, відмовили у прийнятті сміття на власні сміттярки. Не підтримали звернення навіть ради, де керують члени партії «Свобода».
Василь ДЕРЕВЛЯНИЙ, народний депутат України, голова ТОО ВО «Батьківщина».