Начальник управління Держкомзему в Дніпропетровську Євген Бачев звинувачує своє безпосереднє начальство — керівництво Держкомзему — в корупції. Про це він заявив на прес-конференції журналістам, висунувши низку аргументів. Мовляв, у Києві чотири рази за чотири роки мінялися керівники, і кожний новий голова проводив «чистку рядів», замінюючи професіоналів на відданих людей. Дійшла черга і до Дніпропетровська.
«Моє крісло коштує 300 тисяч доларів»
За словами Бачева, нинішнє київське керівництво впроваджує незаконні схеми роботи із замовниками і землевпорядними організаціями, однак прямих доказів він не має, оскільки з ним про це розмовляв представник Держкомзему в особистій бесіді. Бачев відмовився від цієї пропозиції, й відтоді начебто почалися проблеми. Йому запропонували написати заяву про звільнення за власним бажанням. В управлінні на підставі постанови Дніпропетровської транспортної прокуратури, яка реанімувала давню справу, провели обшук — Держкомзем нібито затіяв службові розслідування й комплексні перевірки, які, запевняє керівник дніпропетровського управління, нічого не виявили. Але в Києві наполегливо шукають можливості звільнити його з посади — для цього, вважає він, планується об’єднати управління земельних ресурсів міста і Дніпропетровського району.
Крім того, Бачев повідав, що нині його посада оцінюється в 300 тисяч доларів (раніше ціна була ще більша — мільйон доларів, потім «скотилась» до 500 тисяч), щоправда, особисто у нього за крісло ніхто грошей не вимагав.
У Дніпропетровську, заявив посадовець, він не перший, кого вирішили «вичистити» із системи Держкомзему. Після такої перевірки заяву вже написав директор регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру», який очолював її упродовж 12 років. (До слова, Євген Бачев на своїй посаді 13 років.) На початку липня новий начальник з’явився і в Головному управлінні Держкомзему в області — 32-річний харків’янин Роман Веприцький, який до призначення працював в управлінні із забезпечення діяльності голови Держкомзему і який на новому місці, за твердженням Бачева, буцімто розпочав свою діяльність із того, що вирішив забрати в міських і районних управлінь і відділів 25 відсотків коштів, що, згідно з постановою Кабміну, надходять на спеціальні рахунки за виконання земельно-кадастрових робіт і надання послуг на платній основі і мають витрачатися винятково на ведення державного земельного кадастру, який обласне управління не веде.
Через усі ці кадрові зміни й численні перевірки у Дніпропетровську блокується робота відповідних установ і впровадження земельної реформи, заявляє Євген Бачев. І обіцяє воювати зі своїм вищим керівництвом до повної перемоги: наразі, повідомив він, в Окружному адміністративному суді розглядається його позов про скасування наказу голови Держкомзему Олега Кулінича щодо призначення виконуючим обов’язки начальника Управління у Дніпропетровську Володимира Безкровного (досі він працював начальником відділу землеустрою і використання земель Головного управління Держкомзему в області) і про визнання незаконними дій 
В. Безкровного, який керує управлінням і підписує документи, хоч, наполягає Бачев, право підпису йому ніхто не надавав.
Самого Бачева Держкомзем «дістати» не може, бо з 6 квітня той пішов у відпустку, переклавши всі клопоти на свого заступника Руслана Лобунця, а після відпустки постійно перебуває на лікарняному.
Родичам — «зелене світло»
Отже, вислухавши одну сторону конфлікту, «Голос України» вирішив послухати й іншу. На прохання роз’яснити ситуацію відгукнувся заступник голови Державного комітету із земельних ресурсів Сергій Бєльчик.
— Ми вже не раз спростовували звинувачення пана Бачева, — сказав він. — Зокрема, в листі на ім’я міського голови Івана Куліченка. Це, власне, була наша відповідь на звернення Дніпропетровської міської ради до Генеральної прокуратури, Верховної Ради та Прем’єр-міністра України стосовно ситуації в управлінні земельних ресурсів Дніпропетровська та регіональній філії Центру державного земельного кадастру. Але оскільки, незважаючи на всі наші роз’яснення, на прес-конференціях переповідаються самі лише звинувачення і жодного слова про те, що ж спонукало Держкомзем «почистити», як каже Бачев, свої кадри у Дніпропетровську, то, очевидно, правильним буде оприлюднити цю інформацію.
Раніше за вже згадані листи від міськради, які було розіслано наприкінці червня, до нас на початку квітня надійшло звернення від Дніпропетровської транспортної прокуратури з проханням провести службове розслідування дій Євгена Бачева, зокрема, щодо організації роботи із ТОВ «Геоматика» та ТОВ «Квартал».
Наприкінці квітня комісія Держкомзему провела службове розслідування і встановила, що дружина Бачева є співзасновником ТОВ «Бізнес-експерт» та ТОВ «Квартал», а його син — співзасновником ТОВ «Геоматика» та ТОВ «Земля+» і що вони мають ліцензії на здійснення господарської діяльності для проведення землевпорядних та землеоціночних робіт.
Саме ТОВ «Квартал», співзасновником якого є дружина Бачева, у 2007 році отримало 2959 комплектів бланків державних актів на право власності на земельну ділянку, що загалом становить майже 96 відсотків (!) від загальної кількості виданих комплектів державних актів землевпорядним організаціям.
Торік це ТОВ отримало 4450 комплектів бланків державних актів на право власності на земельну ділянку, або понад 98 відсотків (!) від загальної кількості виданих комплектів державних актів.
Цікаво також, що у своєму листі від 10 березня Бачев повідомляв начальнику Головного управління Держкомзему в області Є. Зайцю про низьку якість підготовки документації деяких землевпорядних організацій і просив посприяти у здійсненні перевірки додержання ними ліцензійних умов. У цьому переліку не було лише ТОВ «Бізнес-експерт», ТОВ «Квартал», ТОВ «Геоматика» та ТОВ «Земля+», співзасновниками яких є його близькі родичі.
З матеріалами службового розслідування ми ознайомили СБУ, МВС та Генеральну прокуратуру України. А оскільки було встановлено й інші порушення в діяльності управління та регіональної філії ДП «Центр ДЗК», вирішили перевірити їхню діяльність за минулий рік і перший квартал нинішнього.
Стосовно об’єднання управлінь міста Дніпропетровська і Дніпропетровського району: якщо це й буде зроблено, то аж ніяк не заради звільнення з посади пана Бачева, а для того, щоб оптимізувати управлінський апарат і скоротити витрати на його утримання в умовах фінансової кризи. Згідно з положенням, Держкомзем має право створювати, ліквідовувати і реорганізовувати свої структури.
Земельну реформу гальмують не перевірки
— Декілька слів про кадрову політику, зокрема, про «розстановку довірених осіб». Центральне керівництво не нехтує пропозицій місцевої влади, — зауважив заступник голови Держкомзему Сергій Бєльчик, — і в цьому разі харків’янин Роман Веприцький є, швидше, кандидатурою області, аніж Києва. Про результати його роботи говорити ще рано. А про «розцінки на посади» — несерйозно. Такі огульні звинувачення — це, швидше, негативна характеристика тим, хто їх висловлює...
Що стосується дій Романа Веприцького, то, як повідомили «Голосу України» в Головному управлінні Держкомзему в Дніпропетровській області, законність згадуваного наказу (про перерахування на спеціальний рахунок головного управління 25 відсотків коштів, що надходять в управління і відділи в районах і містах за надання послуг на платній основі) перевіряла прокуратура області. І жодних порушень не виявила. Оскільки наказ було видано відповідно до положень постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку виконання земельно-кадастрових робіт та надання послуг на платній основі державними органами земельних ресурсів» від 01.11.2000 р. №1619, а також згідно з Порядком обслуговування державного бюджету за видатками та операціями з надання та повернення кредитів, наданих за рахунок коштів державного бюджету, затвердженого наказом Держказначейства України від 25.05.2004 р. №89. Зазначені нормативно-правові акти передбачають можливість перерахування коштів вищій або підпорядкованій установі.
Держкомзем надішле відповідні матеріали за результатами перевірки дій керівництва управління Держкомзему у м. Дніпропетровську Дніпропетровської області до Генеральної прокуратури України для прийняття відповідних процесуальних рішень та притягнення винних осіб до відповідальності.
І ще про одне варто сказати. У зверненнях Дніпропетровської міськради до Генеральної прокуратури, Верховної Ради та Прем’єр-міністра України звучала тривога про те, що в місті гальмується земельна реформа.
— Нас теж це дуже тривожить, оскільки на її проведення, зокрема, й на державну інвентаризацію землі, кошти мають виділятися з міського бюджету також. А як повідомило на початку липня наше дніпропетровське управління, на ці цілі воно нинішнього року не отримало жодної копійки з цього бюджету, — каже Сергій Бєльчик. — Тому хочеться сподіватися, що з міською владою ми будемо співпрацювати — проводити земельну реформу і забезпечувати рівні можливості для всіх учасників земельних відносин.
 
Дніпропетровська область.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.