На Тернопільщині зростають ціни на продукти харчування. Згідно з моніторингом цін, проведеним Держінспекцією з контролю за цінами в Тернопільській області, подорожчали птиця, яйця, олія, свинина, капуста... Не припиняється зростання цін на пальне.
Ані продавці, ані покупці не пам’ятають, щоб такими «коштовними» були на початку вересня яйця. У магазині десяток продають за 6—7 гривень, за домашні на базарі просять 9—10. І це за того, що зерна в області виробляється достатньо, тож теоретично птицю і худобу є чим годувати. Навіть за нинішніх не зовсім сприятливих фінансових і погодних умов уже зібрано більш як мільйон тонн зернових. Однак тваринництво покладено на лопатки, тож м’ясного достатку годі сподіватися. Багато м’ясопереробних цехів через брак сировини закрилися, а ті, що залишилися, виробляють ковбаси переважно з імпортного м’яса сумнівної якості.
На цьому тлі приємні новини мають дуже скромний вигляд: на декілька копійок подешевшали картопля, морква та буряк. Нині саме розпочався їх масовий збір. Зрештою, на власні картоплю, соління та консервацію покладають сподівання багато тернополян. Хоча домашні заготовки сьогодні задоволення також не з дешевих: тара та кришки порівняно з минулим роком подорожчали вдвічі. Приміром, трилітрова банка коштує 6,5 гривні, кришка — 40 копійок. А вкупі з овочами банка консервованих помідорів коштуватиме щонайменше 12 гривень. І все-таки це дешевше, ніж у магазині, тому й відкривають господині в себе на кухнях консервні міні-заводи. До речі, традиційних консервних заводів в області залишились одиниці. Картопля і солоний огірок завжди були взимку на столі у наших предків, а нині старі рецепти доведеться згадати й їхнім нащадкам. Шкода, що не можна самотужки заготовити пальне, адже стабільних цін на бензин експерти теж не обіцяють.