Доля дніпропетровського аеропорту, який став чи не найбільшим каменем спотикання обласного центру на шляху до Євро-2012, схоже, вирішилася. Фонд Держмайна України продав 94,57% акцій ВАТ «Авіаційна компанія «Дніпроавіа» місцевій компанії «Галтера» (фінансово-промислова група «Приват») за 59 млн. 17 тис. грн. Новий власник має реконструювати аеропорт, а злітно-посадкову смугу передати у державну власність.
За словами голови ОДА Віктора Бондаря, на першому етапі інвестор вкладе щонайменше 114 мільйонів доларів у модернізацію аеропорту. З них 30 мільйонів піде на реконструкцію існуючого терміналу, у тому числі й на будівництво тимчасового, який забезпечуватиме функціонування летовища під час спорудження нового терміналу. На час реконструкції аеропорт не закриватиметься. Будівельні роботи розпочнуться у січні 2010 року, а ввести у дію новий термінал планують у вересні 2011.
Крім того, протягом найближчих двох тижнів «Галтері» належить погасити 440 млн. грн. заборгованості компанії «Дніпроавіа» перед кредиторами.
До речі
У рамках підготовки до Євро-2012 Львівська ОДА почала переговори з ЄБРР про виділення кредиту на будівництво нового терміналу львівського аеропорту. Планується, що кошти — мільярд гривень — будуть залучені містом під держгарантії на 10 років, пише газета «Дело». При цьому, за інформацією видання, голова ОДА Микола Кміть зазначив, що «мільярд від ЄБРР» розглядається як запасний варіант. Його задіють лише у разі провалу наміченого на 9 жовтня конкурсу із залучення інвестора.