Учора на україно-російському кордоні відкрили ще три місцеві пункти пропуску — «Володимирівка-Гордіївка», «Старікове-Козіне» та «Поповка-Сподарюшино».
— Їх облаштовано коштом районних державних адміністрацій, — розповідає заступник начальника штабу Сумського прикордонного загону Ігор Тимошенко. — Тепер мешканцям прикордонних сіл не доведеться долати по 25 кілометрів і більше, щоб відвідати родичів та друзів у сусідній Росії.
Нові пункти пропуску призначені тільки для пішоходів та велосипедистів. Через місцевий пункт пропуску «Володимирівка» пропускатимуть мешканців Сумського району, міста Суми та Корнівського прикордонного району Російської Федерації. Через «Поповку» ходитимуть мешканці нашого Великописарівського району та російського Грайворонського. А у пункті пропуску Старікове прийматимуть жителів Глухівського та Рильського (РФ) прикордонних районів. Їх пропускатимуть до сусідів за закордонним або внутрішнім паспортом — за наявності відмітки про реєстрацію у прикордонному районі. До речі, торік на території Сумського загону у співпраці із обласною та районною владою «зелені кашкети» відкрили сім місцевих пунктів пропуску.
Нові переходи створено відповідно до міжурядової Угоди про порядок перетинання україно-російського державного кордону жителями прикордонних районів України та Російської Федерації, підписаної 21 квітня 2006 року в Москві. Як повідомили у прес-службі ДПСУ, вони працюватимуть тільки вдень — з восьмої ранку до вісімнадцятої вечора.
У багатьох мешканців Сумського району в Росії залишилися близькі родичі. Тож, на відміну від політиків, місцеве населення з обох боків кордону вже давно налагодило тісну співпрацю. Але раніше, щоб потрапити в російське село Гордіївка, мешканцям наших сіл Володимирівка, Веселівка та Водолаги доводилося долати півсотні кілометрів: 25 — до міжнародного автомобільного пункту пропуску «Юнаківка» і стільки само — до російського населеного пункту. Тепер ця відстань скоротилася до двох-трьох кілометрів.
На знімку: нових місцевих пунктів пропуску потребує й україно-білоруський кордон, який улітку місцеве населення «штурмує» нелегально — у пошуках грибів і ягід.
Фото надано прес-службою ДПСУ.