У ці дні всі дороги на Полтавщині ведуть на Миргородщину — до Великих Сорочинців, де вчора відкрився національний Сорочинський ярмарок. Він став справжнім національним святом, яке яскраво представляє не лише творчість народних майстрів, а й чимало інших досягнень нашого народу.
За останні 5—6 років Україна серйозно посилила потенціал аграрної галузі, яка традиційно утверджувала її на міжнародних ринках і нині є одним із лідерів світового зернового експорту: перша у світі за обсягами експорту ячменю, шоста — серед найбільших експортерів пшениці, четверта — серед експортерів кукурудзи.
І цього разу відкрив його сам Президент України Віктор Ющенко.
— Ми сюди їдемо, щоб показати, що ми українці, що ми відтворюємо свою пам’ять. Ми українці, у нас є незалежна держава, обов’язково вона буде процвітаючою, демократичною і вічною! Сорочинський ярмарок — це демонстрація наших можливостей, — заявив Віктор Ющенко, зауваживши, що «головний прилавок — сільськогосподарський».
Віктор Ющенко подякував організаторам ярмарку, а його учасникам побажав вдало поярмаркувати. Поярмаркував і сам Президент, оглянувши торгові ряди, де йому пропонували ті чи інші товари зі знижкою. А особливо місцеві пасічники!
У самих Великих Сорочинцах Віктор Ющенко відвідав також літературно-меморіальний музей Миколи Гоголя, Спасо-Преображенський храм, де хрестили письменника. Нині ця культова споруда, побудована ще в 1732 році за дорученням гетьмана Лівобережної України Данила Апостола, потроху відбудовується.
У 1954 році храм згорів, ремонт не проводився, і тоді його закрили як аварійний, а в 1962-му і взагалі зняли з реєстрації. У храмі зберігся великий дерев’яний іконостас, в якому близько 100 ікон. Тож парафіяни скористалися з нагоди і попросили Ющенка допомогти у відновленні іконостасу. Президент пообіцяв. Він також вручив настоятелеві храму отцю Іоанну ікону Преображення Господнього.
...У перший день на ярмарку було не особливо велелюдно, але, як свідчить практика попередніх років, щодень народу на ярмарковій площі більшатиме й більшатиме. Аж до неділі!
 
Полтавська область.