КРУ в Луганській області перевірило законність використання майже 1,5 мільйона гривень субвенції, виділених у рамках фінансування робіт з енергозбереження.
За рахунок цих коштів у багатоквартирних будинках двох міст області передбачалося встановити водяні й теплові лічильники. Переможцем тендера на проведення цих робіт стала якась комерційна структура, що уже наприкінці року відзвітувала перед органом місцевого самоврядування про їхнє завершення. Посадові особи відділу капітального будівництва міськвиконкому, у свою чергу, в повному обсязі розрахувалися з підрядником, хоча, як пізніше встановили стражі порядку, про те, що роботи не виконані, вони знали. Крім того, як з’ясували ревізори, вартість лічильників гарячої води підрядники підвищили на суму понад 55 тисяч гривень, а лічильників теплової енергії -і майже на 103 тисячі гривень, тобто в середньому в 3—5 разів.
До вивчення ситуації підключилися й співробітники управління СБУ в Луганській області. Вони звернули увагу, що, відповідно до документів, лічильники виготовлені в 2008 році, а встановлені... роком раніше. Збитки, завдані державному й місцевому бюджетам у результаті завищення цін, лише на 58 лічильників становили 158 тисяч гривень. Ще близько 200 тисяч гривень привласнено зловмисниками шляхом завищення вартості запчастин і комплектуючих, придбаних ними, як встановили правоохоронці, у фіктивних фірм. Навіть ліцензія на право займатися будівельною діяльністю, що комерсанти використовували для участі в тендері, виявилася підробленою. За фактом присвоєння посадовими особами органу місцевого самоврядування й приватного підприємства бюджетних коштів Управлінням СБУ в Луганській області порушена кримінальна справа.