У вівторок вранці в Донецьку було поновлено рух громадського транспорту до залізничного вокзалу. Напередодні цей район опинився під обстрілом, що його вели із установок залпового вогню бойовики. За інформацією міської ради, внаслідок бойових дій 21 липня загинули п’ятеро мирних мешканців та ще дванадцять отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Донеччани повідомляли щонайменше про два місця встановлення терористами «Градів» на північній околиці міста. Вогнем було пошкоджено не лише житлові будинки, а й один із цехів закритого заводу «Точмаш». Під обстрілом тимчасово припинив роботу Авдіївський коксохімічний завод. Пасажирські потяги вокзал продовжував приймати й відправляти, а для пасажирів, які не могли дістатися в небезпечний район, усі потяги з Маріуполя робили дві додаткові зупинки на інших станціях обласного центру.

Спілкування з мешканцями області, які опинилися в епіцентрі бойових дій, засвідчує: війна сьогодні прийшла ледь не в кожен дім.

— Я саме збиралася на роботу, коли в будинку щось загуркотіло, все посипалося і зникло світло, — розповіла «Голосу України» Галина Бєлоглазова, мешканка будинку по вулиці Словацькій у Донецьку. — Виявилося, снаряд потрапив до дев’ятого поверху, а я живу на третьому. Тоді ніхто не знав, що трапилося, всі побігли, в людей істерика. Діти з дев’ятого поверху котилися по сходах. Щось горіло на авторинку поруч, у мене туди вікна виходять. Надворі побачила багато людей. Деякі пенсіонери були в нічних сорочках, не встигли навіть перевдягнутися. Люди бігли на зупинку, намагалися сісти до будь-якого транспорту. Дитина якась плакала і кричала: «Дядечку водій, зупиніться!»

«Сьогодні мені довелося залишити свій дім. Останні секунди перебування в ньому видалися годинним пеклом, — написала інша донеччанка з вулиці Куйбишева, де також під час стрілянини зруйновано будинок. — Все почалося з того, що на моїх очах «Градом» рознесло приватний сектор. Коли я намагалася бігти з дев’ятого поверху, мій будинок трусився. Це був просто жах: люди на вулиці ридали, на зупинці, яку видно з мого вікна, четверо осіб загинули. Ми бігли, зустрічали людей, котрі також бігли, не знаючи, куди. Навколо — плач, голосіння і вибухи, вибухи, вибухи. І осколки, які потрапляли до магазину і авто. Потім — чотири години в підвалі гаража неподалік і тверде рішення бігти світ за очі...».

«Чорні скриньки» вже у представників «Малайзійських авіаліній»

На місці падіння літака Боїнг 777 у Шахтарському районі завершено пошукові роботи. Знайдено 282 тіла загиблих і 87 фрагментів, які належать 16 тілам загиблих, повідомили в Державній службі із надзвичайних ситуацій. Обстежено територію на площі близько 140 квадратних кілометрів, у тому числі Грабівське водосховище. У понеділок усі тіла і фрагменти завантажили до вагонів-рефрижераторів на залізничній станції Торез і відправили до Донецька, а звідти близько третьої ночі у вівторок — до Харкова.

Також глибокої ночі в захопленій будівлі обласної державної адміністрації, яку зараз використовує самопроголошена «Донецька народна республіка», відбулася передача «чорних скриньок» зі збитого авіалайнера представникам Малайзії. Раніше сепаратисти виявили на місці падіння літака бортові самописці і забрали їх. За словами «прем’єр-міністра ДНР» Олександра Бородая, Малайзія бере на себе зобов’язання передати «чорні скриньки» експертам ІКАО (Міжнародної організації цивільної авіації) для проведення подальшого розслідування обставин трагедії.

А до місця падіння авіалайнера поблизу Грабового селяни принесли квіти, ушанувавши пам’ять загиблих. Місцевий священик провів панахиду по загиблих в авіакатастрофі, розповів «Голосу України» мешканець села, краєзнавець Володимир Жила.

— Того дня я почув два вибухи і нестерпне гудіння. Дружина з донькою втекли до підвалу. Ми бачили, як із висоти падав літак, — думали, на нас. На наше щастя, лайнер зачепився правим крилом за високовольтну лінію і впав, не долетівши до села. Упав на 50 метрів лівіше від поклонного хреста, який кілька років тому поставили. Я був одним із ініціаторів, навіть намалював герб села на хресті. І тепер бачите — він урятував нас.

На місці аварії розбито наметове містечко рятувальників, а в сільській їдальні щодня годують понад сотню осіб, які беруть участь у роботі на місці авіакатастрофи. Продукти збирали самі селяни.

— Мій дід воював під час першої світової і громадянської війн, батько — у Велику Вітчизняну, двічі поранений. Батько казав нам, дітям: мовляв, навчайтеся, житимете без війни. І все одно не минулося. Вважаю, це — братовбивча війна. Краще б ми жили в єдиній Україні, ніяких Росій нам не треба. Люди чекають, коли все закінчиться, — додав краєзнавець.

Запасів води вистачить на п’ять днів

Компанія «Вода Донбасу» екстрено зупинила всі три підйоми каналу Сіверський Донець—Донбас через пошкодження одного з підйомів під час бойових дій у районі Горлівки. До таких дій комунальники вдалися, щоб уникнути техногенної катастрофи. В обласному центрі воду подаватимуть три години на добу, повідомили в міській раді. Навіть за такого жорсткого режиму економії запасу вистачить максимум на п’ять днів, прогнозують фахівці. Потрапити на місце аварії ремонтники поки що не мають змоги.

У червні цього року область уже опинялася на «сухому пайку» через влучання снарядів до споруд каналу поблизу Слов’янська. Тоді головну водну артерію регіону також зупинили, а міста використовували резервні водосховища чи організували підвезення води цистернами. Після ремонту зруйнованих споруд і агрегатів канал став наповнюватися водою, її рівень піднявся. Тепер мешканці області знову опинилися в екстрених умовах.

Через зупинку роботи Карлівської фільтрувальної станції критичною залишається ситуація з водою в Димитрові, Добропіллі, Красноармійську, Селідовому, Новогродівці, Красноармійському районі. У Новогродівці через відсутність води призупинено роботу дитячих дошкільних закладів, питну і технічну воду підвозять цистернами. Також проблеми з водою існують в Олександрівському та Волноваському районах, зазначають в облдержадміністрації.

На коксохімічному заводі зупинено дві доменні печі

На Маріупольському металургійному комбінаті імені Ілліча у вівторок зупинено дві із п’яти доменних печей. Причина — брак коксу, основним постачальником якого є Авдіївський коксохімічний завод (АКХЗ). Внаслідок артилерійського обстрілу на заводі пошкоджені смолоперегінний цех і лінія електропередач 110 кіловольт, поінформували в департаменті розвитку базових галузей промисловості обласної держадміністрації. Потерпілих немає. Директор зі зв’язків із громадськістю і комунікацій компанії СКМ Наталія Ємченко повідомила, що запасу коксу на металургійних комбінатах — партнерах АКХЗ -вистачить на один-два дні. «Всю ніч була пожежа, вранці її загасили. Людей ми встигли евакуювати, тож жертв немає. Зруйнована електропідстанція. На відновлення роботи заводу у нас є один-два дні -рівно такий запас коксу на наших металургійних комбінатах, навіть якщо працювати в «найекономнішому» режимі... Реально заводчанам зараз потрібно здійснити трудовий подвиг. Інакше зупиняться меткомбінати в Маріуполі та Єнакієвому. А цього допустити ніяк не можна: там працюють десятки тисяч осіб», — зазначила менеджер.

Донецька область.