Увесь комплекс енергоощадних заходів, які зараз впроваджуються на Закарпатті, дасть змогу майже на третину скоротити споживання природного газу. Якомога ощадливіше використовувати газ, запроваджувати нові енергоощадні технології у всьому господарському комплексі — таке завдання ставить перед собою Закарпатська облдержадміністрація. За першу половину року в області було спожито 311,7 млн. кубометрів природного газу, а торік за такий само період — 392,3 млн. Економія — майже двадцять відсотків.

Через те, що основним споживачем природного газу є населення (майже дев’яносто відсотків), головний акцент робиться на впровадження енергозберігаючих заходів саме для цього сегменту. Регіон першим в Україні відмовився від централізованого енергопостачання. Завдяки автономному опаленню квартир у багатоповерхівках щороку заощаджують мільйони гривень. Прерогативою для області має стати альтернативне опалення та (в майбутньому) максимальна відмова від блакитного палива. Серед найперших кроків — переведення бюджетних закладів на зігрівання пелетами, дровами, відходами пилорам та інших підприємств деревообробки. Особливо у гірських районах.

Факт: за січень-червень економія споживання газу населенням області знову-таки становила дев’ятнадцять відсотків. Люди стають ощадливішими: переводять опалення домівок на два або й три види (який дешевший), використовують каміни з розводкою тепла у три-чотири кімнати, дехто встановлює на дахах сонячні батареї.

Але проблема все одно залишається. Тож розпорядженням голови ОДА Валерія Лунченка утворено антикризовий енергетичний штаб. Уже формується перелік першочергових заходів, аби й далі зменшувати споживання природного газу. У районах розробляють проектно-кошторисну документацію на переведення або автономне встановлення на 28 об’єктах бюджетної сфери котелень, що працюватимуть на альтернативних видах палива. Аби й надалі тривав і приносив конкретні результати непростий поки що процес енергозбереження, рішенням сесії обласної ради на це з бюджету виділено три мільйони гривень спочатку для найбільших міст — Ужгорода, Хуста, Мукачевого.