Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування повноважень при оформленні матеріалів ДТП між органами внутрішніх справ і страховиками та вдосконалення їх діяльності.
Законопроектом (реєстр. №4652), поданим народним депутатом Ю. Прокопчуком, пропонується внести зміни до закону «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», передавши страховикам повноваження оформлення матеріалів дорожньо-транспортних пригод, у яких постраждали застраховані транспортні засоби та відсутні травмовані чи загиблі особи.
Крім цього, до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку із запровадженням апеляційного оскарження постанов у справах про адміністративні правопорушення, пропонується внести низку уточнюючих поправок до статей 321-1, 322.
Автор аргументував прийняття законопроекту необхідністю удосконалення порядку оформлення матеріалів ДТП, який зараз активно обговорюється громадськістю. За його словами, аналіз дорожньо-транспортних пригод в Україні свідчить, що впродовж останніх років ситуація на автодорогах постійно ускладнювалася. Тільки за 4 місяці цього року задокументовано понад 28 тис. ДТП за участю застрахованих транспортних засобів, або 40% від загальної кількості.
Ю. Прокопчук звернув увагу на те, що матеріали всіх без винятку ДТП згідно із чинним законодавством оформлюються виключно органами внутрішніх справ. З урахуванням стану аварійності та кількості працівників міліції, задіяних на оформленні цих пригод, щоденно виникають ситуації, коли постраждалі в ДТП громадяни змушені годинами чекати приїзду працівників міліції, які у цей час оформлюють попереднє незначне ДТП, де отримали подряпини застраховані транспортні засоби.
Члени комітету підтримали законопроект, прийняття якого, на їхню думку, дасть можливість ефективно використовувати сили та засоби органів внутрішніх справ, сприятиме поліпшенню діяльності у сфері страхування, підвищенню рівня довіри громадян до неї.
За повідомленням інформаційного
управління апарату Верховної Ради.